Stručný souhrn z článku:

  • Vanilkové rohlíčky jsou oblíbenou vánoční pochoutkou, pečenou v mnoha variacích.
  • Pro nejlepší výsledek použijte máslo, nechte těsto odležet a obalujte v pravém vanilkovém cukru.
  • Recept zahrnuje mouku, máslo, moučkový cukr, mleté ořechy, žloutky a vanilkový cukr na obalení.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Vanilkové rohlíčky mají mnoho podob a v každé rodině se pečou trochu jinak. Někdo preferuje drobnější kousky na jedno sousto, někdo má raději větší, pečou se v podobě stočených válečků nebo ve formičkách. Do těsta se přidávají mleté mandle, ale i lískové nebo vlašské ořechy. Jejich příprava není nijak složitá, ale má svá pravidla a vyžaduje trošku trpělivosti – zejména při tvarování těsta.

Vanilkové rohlíčky lze připravit i bez ořechů – pochutnat si na nich mohou i ti, kdo mají například alergii. Ve videu najdete návod, jak na to:

Zdroj: Youtube

Jak na dokonalé vanilkové rohlíčky?

  • Na přípravu těsta vždy použijte máslo. S rostlinnými alternativami to sice jde také, ale výsledek nebude nikdy tak dobrý jako máslový originál.
  • Těsto je nejlepší připravit večer a nechat přes noc odležet v lednici. Před přípravou ho nechte zhruba 10 minut povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Pokud vás tlačí čas, nechte ho v lednici alespoň hodinu.
  • Při tvarování šetřete moukou a podsypávejte opravdu jen zlehka (v případě silikonové podložky nemusíte vůbec). Těsto by zbytečně absorbovalo mouku navíc a rohlíčky by nebyly tak vláčné.
  • Rohlíčky by měly mít stejnou velikost, aby se rovnoměrně propekly.
  • Před obalováním v cukru nechte rohlíčky trochu zchladnout – stačí 3 minuty. Pokud budou příliš horké, cukr se na ně moc nalepí a zvlhne. Měly by být ale ještě teplé – na studených naopak cukr držet nebude skoro vůbec.
  • Navzdory názvu se vanilka nepřidává do těsta, ale do cukru na obalení. Pro dokonalou chuť a vůni použijte opravdový vanilkový cukr (ne vanilinový).
  • Obalování si žádá něžný přístup, rohlíčky jsou po upečení velmi křehké a rády se lámou. Pokud to není ve velkém, obvykle to nikomu nevadí – polámaných kousků se vždy někdo rád ujme v rámci ochutnávání.

Vanilkové rohlíčky

Doba přípravy: 60 minut + čas na odležení těsta
Ingredience:
300 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
200 g másla
100 g mletých lískových ořechů
2 žloutky

2 balíčky vanilkového cukru (ne vanilinového)
200 g moučkového cukru na obalení


Příprava:
1) Máslo vyjměte z lednice 60 minut před pečením.
2) Na vál (nebo do misky) nasypte mouku, moučkový cukr, mleté lískové ořechy a na kostky nakrájené máslo.
3) Máslo částečně zapracujte a poté do těsta přidejte 2 žloutky.
4) Vypracujte kompaktní těsto, zabalte ho do fólie a uložte minimálně na hodinu do lednice. Ideálně ho nechte uležet přes noc.
5) Těsto vyjměte z lednice a nechte mírně povolit.
6) Troubu předehřejte na 180 ºC a připravte si plechy.
7) Odkrojte část těsta a na podložce nebo lehounce pomoučněném válu z něj vytvarujte váleček o síle palce. Nožem si naznačte velikost dílků.
8) Jeden dílek odkrojte, vytvarujte z něj malý rovnoměrný váleček a okraje stočte do vzorového rohlíčku. Pokud se vám zdá příliš velký, dílky zmenšete – a naopak.
9) Z dílků tvarujte rohlíčky – pozor, konce by neměly být do špičky, protože se připalují. Rohlíčky průběžně skládejte na připravený plech.
10) Pečte v předehřáté troubě přibližně 7-10 minut – konkrétní čas závisí na troubě a také velikosti cukroví. Zespoda by měly být rohlíčky mírné zlatavé, na povrchu světlé.
11) Rohlíčky nechte mírně zchladnout a poté je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: Dům&Zahrada, www.kucharkaprodceru.cz, recepty.cuketka.cz