Stručný souhrn z článku
- Perníčky, tradiční české cukroví, mají historii sahající do 14. století a byly původně ochuceny medem a pepřem, což dalo vzniknout jejich názvu.
- Recept na měkké perníčky zahrnuje celozrnnou špaldovou mouku, vejce, med, cukr, máslo, perníkové koření, kakao a kypřicí prášek, s těstem odleželým v lednici.
- Po pečení se perníčky potírají bílkem pro lesk a následně zdobí polevou, což jim dodává atraktivní vzhled.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Prapředek dnešních perníčků se v Čechách pekl už ve 14. století. Tehdy se perník připravoval z tuhého těsta, které se vtlačovalo do dřevěných forem. Byl větší a používala se do něj žitná mouka. Ochucoval se medem a pepřem – odtud také pochází jeho název, který původně zněl peprník. Jeho podoba se proměňovala společně s větší dostupností různých druhů koření. Tím hlavním je skořice, kterou doplňuje hřebíček, nové koření, anýz, badyán, zázvor, muškátový oříšek – a někdy také zmíněný pepř, který perníčkům dodá zajímavý chuťový rozměr navíc.
Jakou vybrat mouku?
Žitnou mouku postupem doby nahradila bílá pšeničná, někde se však používá stále. Je velmi zdravá, pro někoho může být ale příliš chuťově výrazná, při zpracování těsta je navíc mnohem hutnější a pečivo není tak nadýchané. Dobrou alternativou je celozrnná špaldová mouka, která má příjemně oříškovou chuť a obsahuje cenné složky celého zrna. Je tím pádem o něco zdravější a bohatší na vlákninu než bílá mouka.
Perníčky můžete upéct výhradně z celozrnné mouky, pokud ale nejste na chuť celozrnných výrobků zvyklí, lze ji zkombinovat půl na půl s běžnou hladkou mouku. Kaloricky to vyjde nastejno a cukroví by vám mělo hlavně chutnat.
Měkké perníčky z celozrnné mouky
Čas přípravy: 60 minut, odležení těsta 60 minut
Ingredience:
300 g celozrnné špaldové mouky
2 vejce
50 g medu
100 g moučkového cukru
100 g másla
1 lžíce perníkového koření
1 zarovnaná lžíce kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
bílek na potření
Příprava:
1) Na mírném plameni rozpusťte máslo s medem. Směs nechte vychladnout, ale musí zůstat tekutá.
2) Do misky prosejte mouku, kypřicí prášek, moučkový cukr, kakao a perníkové koření.
3) Do suché směsi přidejte vejce a rozpuštěné máslo s medem.
4) Vypracujte kompaktní těsto – nenechte se zaskočit tím, že může být trochu lepivé, v lednici se zpevní.
5) Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na 60 minut.
6) Troubu předehřejte na 170 ºC, plech vyložte pečicím papírem.
7) Na pomoučněném vále nebo podložce rozválejte těsto na plát o síle 3 mm a vykrajujte z něj oblíbené tvary.
8) Perníčky skládejte na plech a poté vložte do předehřáté trouby. Pečte 8-10 minut podle velikosti.
9) Během pečení v misce rozšlehejte bílek. Upečené perníčky potřete ihned po vytažení z trouby, budou díky tomu krásně lesklé.
10) Po úplném vychladnutí je ozdobte polevou.
Jak na bílkovou polevu, s níž se vám bude opravdu dobře pracovat? Podívejte se na video: