Stručný souhrn z článku:
- Jako vánoční dárky lze vytvořit domácí jedlé dárky, které jsou praktické, cenově dostupné a přináší radost.
- Mezi tipy patří domácí čajové směsi, vaječný koňak, nakládané sýry, směsi na lívance, čokoládové sušenky, ochucené oleje a domácí omáčky k masu.
- Takové dárky jsou osobní, mohou být přizpůsobeny přímo pro obdarovaného a ukazují péči a lásku.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Jiří Kodet v legendárním filmu Pelíšky říká, že největší radost udělá takový dárek, který člověk vyrobí sám pro toho druhého z lásky. V jeho případě sice kreativita vyvolala spíše rozpaky, ale u jedlých dárků si můžete být jistí pozitivní odezvou. Připravit můžete jednoduché chuťovky, nejrůznější sladkosti, domácí likéry, omáčky k masu, paštiky, nakládané speciality nebo předpřipravené směsi, které obdarovaný dotvoří sám. Tady je 7 tipů na jedlé dárky pro rodiče, sourozence, přátele i kolegy, kterými se můžete inspirovat.
Domácí čajová směs
Výroba tohoto dárku vás bude bavit – je to totiž moc hezká práce. Kombinovat můžete různé druhy čajů, bylinek, sušeného ovoce, jedlých květů a koření, díky nimž vytvoříte vlastní unikátní směs.
Vaječný koňak
Vánoční klasika, která by o svátcích neměla chybět. Příprava vaječného koňaku není nijak složitá a zvládnete ji během chvilky. Pak ho stačí jen přelít do lahviček, opatřit štítkem a skvělý dárek je na světě.
Nakládané sýry
Hermelín, mozzarella, feta, balkán, tvarůžky, kozí sýry – všem těmto druhům velmi sluší olejová lázeň doplněná kořením a bylinkami. Ve sklenici vypadají opravdu krásně – dejte ale pozor, aby měla opravdu dobrý a nepropustný uzávěr, aby během přenášení olej nevytekl.
Nakládaný hermelín je skvělá chuťovka k pivu a potěší muže i ženy, které baví ostřejší chutě. Ve videu najdete návod, jak na to:
Lívance ve sklenici
Příznivce sladkých snídaní potěší domácí směs na lívance, k níž stačí přidat jen vejce, mléko a trochu másla. S tímto nápadem přišla před lety populární britská kuchařka Nigella Lawson a stal se z něj opravdový hit.
Základní směs obsahuje 600 g mouky, 3 polévkové lžíce kypřicího prášku, 2 čajové lžičky jedlé sody a 40 g cukru. Na každých 150 g této směsi následně připadne 1 vejce, 250 ml mléka a 1 polévková lžíce rozpuštěného másla. Směs jednoduše nasypte do sklenice, obvažte mašlí a na ozdobnou kartičku napište instrukce, jak ji použít.
Čokoládové sušenky
Křupavé čokoládové cookies s lískovými oříšky můžete klidně podávat jako vánoční cukroví, ve sklenici či průhledném sáčku budou mít úspěch i jako dárek pro všechny milovníky sladkého. Použít můžete různé druhy čokolády i ořechů - skvělé budou například mandle nebo pistácie.
Ochucené oleje
Máte ve svém okolí někoho, kdo rád vaří? Vyrobte mu domácí ochucený olej! Je skvělý do těstovin, salátů, polévek, na maso a použít se dá i do dezertů. Použít můžete čerstvé i sušené bylinky, barevný pepř, zázvor, chilli papričky, ale i vanilkovou tobolku nebo levanduli.
Domácí omáčka k masu
Zaryté masožravce potěší pikantní omáčka z cibule a jablek, která se hodí ke grilovanému masu, vepřové pečeni nebo hovězím steakům. Výborná je i jako doplněk k aromatickým sýrům nebo do sendvičů.
Zdroj: Dům&Zahrada, magazin.recepty.cz