Stručný souhrn z článku

  • Při nákupu vánočního kapra je důležitá jeho čerstvost, ideální hmotnost a správné skladování.
  • Vyberte kapra podle čilosti a stavu v kádi, s ohledem na hmotnost do 4 kg pro nejlepší chuť.
  • Kapra je nejlepší koupit Štědrý den ráno nebo o pár dní dříve a uchovávat v lednici při nízkých teplotách.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Kapr je symbolem českých Vánoc a jako štědrovečerní chod ho připravují až dvě třetiny tuzemských domácností. Abyste si na něm opravdu pochutnali, je potřeba se při nákupu zaměřit v první řadě na čerstvost. Roli hraje také hmotnost ryby a správné skladování při nízkých teplotách.

Jak připravuje vánočního smaženého kapra herečka Naďa Konvalinková? Místo vejce při obalování používá netradiční ingredienci. Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Nákup živého kapra

Nejlepší způsob, jak pořídit čerstvého a kvalitního kapra, je vydat se přímo ke kádím. Na místě můžete zkontrolovat, zda mají ryby v kádi dostatek prostoru a proudí do ní čistá voda. Vybraná ryba by měla být čilá a vitální, bez známek poranění.

Pokud v kádi plavou ryby na boku nebo dokonce břichem vzhůru, vydejte se jinam. Prodejce by měl ryby zpracovávat na čisté a dezinfikovatelné ploše a na vnitřnosti z kuchaných kaprů mít připravenou speciální nádobu.

Ideální hmotnost? Do 4 kilogramů

Názory na ideální hmotnost kapra se různí – doporučení se pohybují od 2,5 do 4 kilogramů. O větších exemplářích se říká, že jsou cítit bahnem – pravdou ale je, že jsou tučnější a tím pádem chuťově výraznější, což nemusí každému vyhovovat. Roli hraje také počet strávníků – z 3kg kapra připravíte 8 porcí.

Kapr ve vaně? Raději ne

Podle doporučení odborníků je lepší nechat kapra zpracovat přímo na místě nákupu – usmrcení má totiž svá pravidla a přesný postup. Neodborným zacházením je ryba vystavena nadměrnému stresu, a to platí i o cestě živého kapra od prodejce domů – pobyt v tašce mu nesvědčí, stejně jako výkyvy teplot během cesty autem nebo hromadnou dopravou, které mohou ovlivnit i kvalitu a trvanlivost masa.

Chlazené ryby z obchodu

V posledních letech se dají vánoční kapři běžně sehnat také v supermarketech a hypermarketech - ryby nabízejí chlazené na ledu nebo již zabalené po půlkách či porcích. Nákup je v tomto případě jednodušší, zákazník však nemá přehled o tom, kdy byla ryba zpracována a v jakém byla stavu.

V případě celé ryby si prohlédněte oči – měly by být čisté a bez zákalů, šupiny a kůže by se měly lesknout. Ryba musí příjemně vonět a na dotek být pružná. V případě porcovaných ryb zkontrolujte, zda má maso zdravou narůžovělou barvu – vybledlé, našedlé či oschlé kusy nekupujte.

Kdy je nejlepší kapra koupit?

Čím čerstvější ryba, tím lépe chutná. To platí o všech druzích, nejen o kaprovi. Stejně jako skutečnost, že rybí maso se poměrně rychle kazí. Ideální doba pro nákup je Štědrý den ráno, ale můžete ho koupit i o pár dní dříve.

Celá ryba vydrží 4 dny v nejchladnější části lednice, tedy při teplotě 1-4 ºC. V případě naporcované ryby jsou to maximálně 2 dny. Ať už se rozhodnete pro nákup kapra u prodejců s živými rybami, nebo v supermarketu, naplánujte si ho tak, aby se ryba dostala co nejdříve do chladu.

Zdroj: www.denik.cz, ct24.ceskatelevize.cz, www.svscr.cz, www.e15.cz

Související články