Stručný souhrn z článku

  • Vánočně vyladěná bábovka nabízí svěží chuť a atraktivní vzhled díky citronové polevě a ozdobám.
  • Recept zahrnuje klasické ingredience s přídavkem pomerančové a citronové kůry a skořice, zdobení červeným ovocem a rozmarýnem.
  • Příprava je jednoduchá, s důrazem na postupné přidávání ingrediencí a pečlivé promíchání těsta pro nadýchaný výsledek.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Vánočně vyladěná bábovka bude skvělá na snídani, ke kávě i jako pohoštění během svátečních setkání s rodinou a přáteli. Ocení ji i ti, kdo příliš neholdují cukroví – díky citronové polevě je svěží a nebudete po ní tolik „přeslazení“. A navíc vypadá opravdu krásně.

Jak na to?
Bábovku upečte podle svého oblíbeného receptu, nebo se inspirujte naším na konci tohoto článku. Vánoční nádech těsta jí dodá skořice, citronová a pomerančová kůra, přidat můžete i kakao nebo perníkové koření. Bílou polevu na bábovku připravíte jednoduše z moučkového cukru a citronové šťávy – přesné poměry jsou uvedené v receptu.

Na ozdobení budete potřebovat jakékoliv červené ovoce, například granátové jablko, brusinky nebo rybíz, použít lze i sušené jahody, maliny nebo třešně. A k nim něco zeleného – nejlépe vypadá čerstvý rozmarýn, dobře poslouží třeba sekané pistácie. Doplnit ji můžete sušenými plátky pomeranče, kandovaným ovocem nebo čokoládovými hoblinkami.

Vánoční bábovka

Čas přípravy: 60 minut
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
½ hrnku mléka
160 g másla
4 vejce
½ sáčku prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička sušené pomerančové kůry
½ lžičky sušené citronové kůry
1 lžička mleté skořice
máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Na polevu a zdobení:
150 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
červené ovoce (granátové jablko, rybíz, sušené maliny nebo jahody...)
čerstvý rozmarýn


Příprava:
1) Všechny ingredience vyjměte z lednice minimálně 30 minut předem, aby došly pokojové teploty.
2) Opatrně oddělte žloutky od bílků. Mouku prosejte (nebo dobře promíchejte) s kypřicím práškem. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160 ºC.
3) Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Máslo a cukr vyšlehejte do husté bílé pěny. Poté do ní postupně po částech zašlehejte žloutky, mouku s práškem do pečiva, mléko, pomerančovou i citronovou kůru a skořici. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků – těsto kolem něho lehce obalujte, dokud se nespojí.
4) Těsto ihned nalijte do vymazané a vysypané formy a vložte do předehřáté trouby.
5) Pečte 45-55 minut – přesný čas záleží na troubě a velikosti formy. Před koncem pečení do bábovky zapíchněte špejli. Pokud na ní neulpí vlhké drobečky, je upečená.
6) Hotovou bábovku nechte 3 minuty odpočinout a poté ji pomocí talíře vyklopte z formy. Nechte zcela vychladnout.
7) Metličkou vyšlehejte z moučkového cukru a citronové šťávy bílou lesklou polevu. Pokud je příliš řídká, přidejte cukr, pokud hustá, nařeďte ji citronovou šťávou. Hotovou polevu nalijte na bábovku a povrch ozdobte ovocem a větvičkami rozmarýnu.

Zdroj: sladkavanilka.cz, www.gurmanka.cz

Související články