Stručný souhrn z článku
- Příprava vláčných kokosek je jednoduchá a využívá bílky zbytečné při pečení jiného cukroví.
- Klíčem k úspěchu je použití kvalitního kokosu a tvarohu, který zvyšuje vláčnost cukroví.
- Důležité je také správné šlehání bílků a pečlivý výběr a skladování kokosu.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Kokosové cukroví se připravuje v různých podobách a kokosky patří mezi to nejoblíbenější. Jsou velmi snadné a navíc se do nich dají výborně využít bílky, které během pečení cukroví velmi často přebývají. Kromě nich už je v základním receptu potřeba jen cukr a strouhaný kokos – ne vždycky se ale dílo povede úplně dokonale.
Nechce se vám šlehat sníh z bílků? Připravte si kokosky z celých vajec podle receptu pana Cuketky. Ve videu najdete postup:
Určitě jste se už někdy zakousli do suchého drobivého kousku, který spíš dusil, než chutnal. Existuje několik triků, jak tomu předejít – například šlehání bílkového sněhu nad vodní párou nebo použití horkého sirupu, který se do něj zašlehává. Pokud si chcete ušetřit práci navíc, využijte surovinu, která se o vláčnost postará – obyčejný měkký tvaroh.
Na co si dát pozor?
Základem kokosek je sníh z bílků, jehož příprava má svá pravidla. Tím prvním je dokonalé oddělení bílků od žloutků – i malý kousek může celé dílo zhatit. Pozor na špatně umytou misku či metlu, pokud by na nich zůstal zbytek tuku z předchozího vaření či pečení, bílky se nezpevní. Myslete i na to, že bílky potřebují pobýt alespoň půl hodiny při pokojové teplotě – ze studených se sníh šlehá špatně.
Opravdu dobrý kokos
Na přípravu kokosek (i dalšího cukroví) vybírejte kvalitní kokos s vysokým obsahem tuku. Právě vyšší obsah tuku podpoří vláčnost a jemnost cukroví, méně tučné varianty jsou suché a mají i méně výraznou chuť a vůni. Ideální je tučnost 65 %, za nízkotučný se pak považuje kokos s obsahem tuku 45-55 %.
Skladujte ho při teplotách do 20 ºC, ideálně v lednici. Před pečením strouhaný kokos raději ochutnejte, jedná se o tučnou potravinu, tím pádem je velmi náchylný ke žluknutí. Pokud neucítíte typickou kokosovou vůni a jeho chuť bude nakyslá, hořká či trpká, nepoužívejte ho.
Vláčné kokosky s tvarohem
Čas přípravy: 60 minut
Ingredience:
140 g krupicového cukru
8 g vanilkového cukru (ne vanilinového)
4 bílky
200 g strouhaného kokosu
70 g měkkého tvarohu
špetka soli
Příprava:
1) Pečlivě oddělte bílky od žloutků. Bílky nechte alespoň půl hodiny odpočívat v čisté misce, aby došly pokojové teploty.
2) Metličkou nebo kuchyňským šlehačem (na nižší otáčky) vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu.
3) Postupně po částech zašlehejte krupicový a vanilkový cukr, dokud nebude sníh zcela tuhý – po vyjmutí metly bude tvořit pevné špičky.
4) Pomocí stěrky do sněhu opatrně zapracujte strouhaný kokos a tvaroh. Příliš nemíchejte, spíše suroviny sněhem obalujte, dokud nebude směs kompaktní.
5) Troubu předehřejte na 150 ºC, horkovzdušnou na 130 ºC. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
6) Pomocí lžičky odebírejte bílkovou směs a pokládejte na plech stejně velké hromádky.
7) Pečte 15-20 minut dorůžova. Kokosky nechte vychladnout, poté je můžete ještě ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
Zdroj: www.pradobroty.cz, www.ireceptar.cz