Stručný souhrn z článku

  • Sněhové pusinky, využívající nevyužité bílky z vánočního pečení, mohou získat atraktivní vzhled díky použití potravinářských barev.
  • Sněhové pusinky lze obarvit různými způsoby, a to přidáním barviva do sněhové hmoty nebo nanášením gelových barev na zdobicí sáček. Jsou jednoduché na přípravu a efektní na vánočním stole.
  • Příprava zahrnuje šlehání bílků se špetkou soli, přidání cukru a citronové šťávy, a vytvoření husté hmoty. Poté následuje tvoření pusinek a pečení v troubě.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Pokud pečete vánoční cukroví, určitě znáte situaci, kdy do těsta přidáváte jen žloutky, a pak si kladete otázku, co udělat se všemi těmi nevyužitými bílky. Možností je hned několik - dají se použít na polevu pro zdobení perníčků, zavařit do polévky, využít na obalování řízků nebo do zapečených jídel. Lze je i zamrazit – anebo z nich vytvořit další druh vánočního cukroví.

Kromě oblíbených kokosek se z bílků často připravují také křehké sněhové pusinky. Jsou výborné, ale mezi ostatními sladkými kousky nemusí působit tak lákavě a často zapadnou. Pokud si ale vezmete na pomoc potravinářské barvy, můžete si být jistí, že je nikdo nepřehlédne. Vyhrát si můžete i s jejich tvary a upéct je třeba ve formě koleček, věnečků či stromků.

Barevné kreace

K obarvení sněhové hmoty vám bude stačit obyčejné potravinářské barvivo. Přidejte ho téměř před koncem, až bude směs hustá, a po troškách, abyste dosáhli požadovaného odstínu. Směs si můžete i rozdělit na více částí, obarvit každou jinak a poté vložit různé kombinace do zdobicího sáčku.

V tomto videu se můžete podívat na přesný postup přípravy pusinek s gelovými barvami i na krásný výsledek:

Zdroj: Youtube

Další variantou je připravit základní směs běžným způsobem a barvu natřít štětečkem přímo do cukrářského sáčku, kterým budete pusinky tvořit. Na tento způsob zdobení budete potřebovat gelové potravinářské barvy, které lze sehnat ve větších supermarketech a v cukrářských potřebách.

Sněhové pusinky

Příprava: 20 minut + 60-90 minut pečení
Ingredience:
3 bílky
150 g krupicového cukru
špetka soli
1/2 lžičky citronové šťávy (lze vynechat)
potravinářské barvivo (lze vynechat)

Příprava:
1) Bílky vyjměte z lednice asi 30 minut před přípravou, aby došly pokojové teploty.
2) Připravte si zcela čistou misku, vlijte do ní bílky a přidejte špetku soli. Pomocí elektrického šlehače nebo robotu vyšlehejte polotuhý sníh.
3) Po lžících přidávejte krupicový cukr – zašlehejte ho, dokud se téměř nerozpustí, a poté přisypte další lžíci. Zhruba v polovině přidejte citronovou šťávu.
4) Šlehejte, dokud nevznikne velmi hustá, lesklá a táhlá hmota.
5) Pokud chcete mít pusinky jednobarevné, přidejte před koncem šlehání potravinářské barvivo. Případně odeberte jednu či více částí a obarvěte je zvlášť. Třetí možností je nanést barvu do zdobicího sáčku, jak je popsáno výše.
6) Troubu předehřejte na 100 ºC. Plech vyložte pečicím papírem.
7) Pomocí lžičky nebo sáčku tvořte přímo na plech stejně velké pusinky (kolečka, věnečky...). Pokud chcete, můžete je ozdobit cukrářským zdobením.
8) Plech vložte do předehřáté trouby a pečte (sušte) pusinky 60-90 minut v troubě. Občas troubu otevřete, nechte odejít páru a zase zavřete. Usušené pusinky lze snadno sloupnout z pečicího papíru. Poté pusinky vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
9) Pusinky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby do Štědrého dne nezvlhly.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.naskokvkuchyni.cz, vikendovepeceni.cz

Související články