Stručný souhrn z článku
- Bramborový salát je tradiční vánoční pokrm, jehož recepty se liší v každé rodině.
- Bramborový salát lze připravit s různými ingrediencemi jako je zelenina, vajíčka nebo salám, a podává se obvykle s rybou na Štědrý den.
- Pro správnou chuť je důležité salát nechat rozležet a pozorovat podmínky skladování, zvláště při použití jogurtu.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Ať už se na Štědrý den podává smažený kapr, řízek, losos, treska, nebo vinná klobása, téměř nikdy u nich nechybí bramborový salát. Někdo má svůj léty prověřený recept, na který nedá dopustit, jiný zase rád experimentuje a každý rok vyzkouší novou variantu. Možností a kombinací jsou bez přehánění stovky.
Jak připravuje bramborový salát šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se na video:
Zelenina může být vařená nebo nakládaná, někdo se klidně obejde bez vařených vajec, jinde je zase nezbytnou ingrediencí šunka nebo měkký salám. To samé platí o hrášku, jablku, cibuli, jogurtu nebo zakysané smetaně. Není neobvyklé, že se v rodinách připravují i dvě různé verze bramborového salátu, aby každý měl na štědrovečerním stole tu, kterou má nejraději.
Nejlepší je uleželý, ale pozor na jogurt
Bramborový salát je dobré připravit den před Štědrým dnem, aby se správně rozležel. Díky tomu se chutě jednotlivých ingrediencí propojí a výsledek je naprosto dokonalý. Pozor ale, pokud připravujete odlehčenou verzi s bílým jogurtem. Vzhledem k tomu, že obsahuje živé organismy, které se živí sacharidy, je tu jisté riziko, že by mohl začít kvasit, a to zvlášť, pokud není skladován v lednici.
Jogurt proto vmíchejte do salátu jen pár hodin před podáváním. Obecně platí, že doba skladování bramborového salátu s majonézou je maximálně 5 dní. Musí být v dobře uzavřené nádobě a v lednici. Na ochutnávání si vždy vezměte čistou lžíci, aby nedošlo ke kontaminaci nežádoucími bakteriemi.
Vánoční bramborový salát
Čas přípravy: 120 minut + čas na odležení
Ingredience:
1 000 g brambor (varný typ A)
5 vajec
200-300 g majonézy
250 ml octa
1 lžíce plnotučné lžíce
1 lžíce krupicového cukru
1 lžička pepře
2 lžičky soli
100 g mrkve
50 g celeru
50 g petrželového kořene
1-2 ks středně velké cibule nebo šalotky
4 nakládané okurky střední velikosti
Nálev na vaření zeleniny
500 ml vody
125 ml octa
1 lžička soli
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
1 lžička hořčičného semínka
1 lžíce krupicového cukru
Příprava:
1) Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Vajíčka uvařte natvrdo, oloupejte a nechte také úplně zchladnout.
2) Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli (nebo šalotku) nasekejte nadrobno, nakládané okurky nakrájejte také na kostičky.
3) Do hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte sůl, bobkový list, nové koření, hořčičná semínka a cukr. Směs přiveďte k varu, poté přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a vařte zhruba 10 minut. Zelenina by neměla být zcela měkká, ale tzv. na skus. Vyjměte ji děrovanou lžící a lák, v němž se vařila, nechte zchladnout – v receptu bude ještě potřeba.
4) Vychladlé brambory nakrájejte na malé kostičky nebo prolisujte přes kráječ. Poté je lehce osolte a opepřete.
5) Z vařených vajíček vyloupněte žloutky a dejte je do misky. Přidejte 3-4 lžíce vychladlého láku, v němž se vařila zelenina, a lžící žloutky důkladně rozmačkejte na hustou kaši. Přidejte majonézu, nadrobno nasekanou cibuli, hořčici, trochu cukru, nakrájené okurky, uvařenou zeleninu a nakrájené bílky.
6) Směs vmíchejte do brambor, zlehka promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř. Salát uložte do lednice a nechte odležet minimálně dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
7) Po odležení salát ještě ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
Zdroj: www.denik.cz, www.metro.cz, vitalnisenior.cz, www.irozhlas.cz