Když přijde čas začít péct cukroví, první, co mě napadne, jsou klasické recepty, které mám spojené s rodinnými Vánocemi. Ale ráda zkouším i nové chutě. Každý rok přidám něco nového, abych překvapila své blízké, ale na některé stálice prostě nedám dopustit.
Banánky – klasika, která nezklame
Tyhle banánky jsou u nás doma naprostým favoritem. Krásně křehké těsto, sladká marmeláda a čokoláda... Co víc si přát?
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 2,5 sáčku vanilkového pudinku
- 4 g prášku do pečiva
- 1 vejce
- Marmeláda na slepování
- Čokoláda na namáčení
Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilkový pudinkový prášek a prášek do pečiva. Přidejte změklé máslo a vejce. Rukama vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Těsto tím získá lepší konzistenci a bude snadněji tvarovatelné.
Tvarování cukroví: Připravte si strojek na maso s nástavcem na cukroví, případně cukrářský lis. Odleželé těsto protlačte strojkem a vytvarujte banánky přímo na plech vyložený pečicím papírem. Banánky pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 8 minut. Měly by být lehce zlatavé na okrajích.
Slepování a zdobení: Nechte banánky vychladnout. Poté je slepujte marmeládou – rybízová nebo meruňková je ideální volbou. Nakonec jeden konec banánku namočte do rozpuštěné čokolády a nechte ztuhnout.
Vanilkové rohlíčky – jednoduché a chutné
Tyhle rohlíčky jsou tak jemné, že se rozplývají na jazyku. Navíc, jak říká moje babička, bez vanilkových rohlíčků nejsou Vánoce!
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- Citronová kůra
Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, cukr a citronovou kůru. Přidejte máslo nakrájené na menší kousky, žloutky a smetanu. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň na hodinu, ideálně přes noc. Těsto díky odpočinku získá pevnější strukturu a lépe se s ním bude pracovat.
Tvarování rohlíčků: Po odležení těsta z něj oddělujte malé kousky a rukama tvarujte drobné rohlíčky. Každý rohlíček by měl mít zhruba 5 cm na délku a být tenký, aby byl po upečení krásně křehký.
Pečení: Rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C asi 8-10 minut, dokud nejsou lehce zlatavé. Dávejte pozor, aby se nepřipálily, protože jsou velmi jemné.
Dokončení: Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Nechte je zcela vychladnout.
Medvědí tlapky – pro milovníky oříšků
Tohle je recept, který vždy zaručeně uspěje. Oříšky, kakao a koření dodávají tlapkám dokonalou chuť.
- 170 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 60 g mletých ořechů
- 30 g kakaa
- Špetka skořice a hřebíčku
Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kakao, skořici, hřebíček a mleté ořechy. Přidejte změklé máslo a vše propracujte do hladkého těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici alespoň 3 hodiny, aby se chutě dobře propojily.
Tvarování tlapek: Těsto po odležení rozkrájejte na malé kousky a vtlačte je do vymazaných formiček na medvědí tlapky. Formičky plňte maximálně do tří čtvrtin, aby těsto během pečení příliš nepřeteklo.
Pečení: Tlapky pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 12-15 minut. Po upečení je nechte vychladnout a opatrně je vyklepněte z formiček.
Dokončení: Hotové tlapky posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Linecké cukroví – klasika na každý stůl
Linecké cukroví je jemné a sladké, s lehce nakyslou marmeládou. Je to prostě klasika, kterou milují všichni.
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové šťávy
- Marmeláda na slepování (ideálně rybízová nebo malinová)
Příprava těsta: Na pracovní plochu nebo do mísy prosejte hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte vanilkový cukr a nastrouhejte k tomu studené máslo. Prsty promněte směs, dokud nevznikne drobenka. Pak přidejte žloutky a citronovou šťávu a rychle zpracujte do hladkého těsta. Nepracujte s těstem příliš dlouho, aby zůstalo křehké. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici minimálně dvě hodiny, ideálně přes noc.
Vykrajování cukroví: Po odležení těsta vyválejte plát o tloušťce asi 2-3 mm na lehce pomoučené ploše. Pomocí vykrajovátek vytvořte kolečka nebo jiné tvary. Polovina tvarů by měla mít vykrojený střed, aby později odhalila marmeládu.
Pečení: Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 165 °C). Pečte cukroví asi 7-8 minut, dokud okraje lehce nezezlátnou. Dávejte pozor, aby cukroví nebylo příliš tmavé, protože by ztratilo svou křehkost.
Slepování a dokončení: Nechte cukroví zcela vychladnout. Na hladké části (bez vykrojeného středu) naneste marmeládu, ideálně rybízovou nebo malinovou, a přiklopte tvarem s otvorem. Pro efektní vzhled můžete horní část před slepováním posypat moučkovým cukrem.
Zdroj: https://kuchynelidlu.cz, https://fresh.iprima.cz, https://www.toprecepty.cz