Hledáte recept na vánoční cukroví, které nezabere příliš času, nevyžaduje drahé ingredience, ale zároveň bude chutné a hezké na pohled? Vyzkoušejte tento recept na zasněžené šišky z jednoduchého sušenkového těsta.
Bez másla
Do tradičních druhů cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, išlské dortíčky nebo plněné ořechy, je máslo jednoznačně nejlepší volbou. Postará se o perfektní konzistenci těsta i skvělou chuť, a při pečení klasických druhů se tedy do něj rozhodně vyplatí investovat.
Vzhledem k jeho aktuálním cenám ale přijdou vhod i recepty na sladké vánoční pohoštění, které se bez něj obejdou, aniž by to na výsledek mělo negativní vliv. Mezi ně patří i tyto sušenky z kakaového těsta, na něž vám stačí vejce, mouka, cukr, rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový), kakao, kypřicí prášek a koření.
Vůně Vánoc
Do těsta můžete přidat jakékoliv oblíbené koření, které máte s Vánocemi spojené – my jme použili skořici a sušenou pomerančovou kůru, skvělá bude i vanilka, špetka mletého zázvoru, hřebíček nebo směs na perníčky. Část mouky (50 gramů) můžete také nahradit mletými lískovými nebo vlašskými ořechy, jež dodají sušenkám krásnou vůni i chuťový rozměr navíc.
Jak vytvarovat šišku?
Sušenky lze vytvořit dvěma způsoby – ručně nebo vykrajovátkem ve tvaru vajíčka. Pro první variantu si vytvořte z těsta stejně velké kuličky a z nich válečky, které budou na jednom konci zúžené. Váleček pak stlačte dlaní na placku ve tvaru šišky. Druhá varianta je snadnější – těsto rozválejte na plát silný zhruba 0,5 cm a použijte vykrajovátko. Pomocí nože pak vytvořte mřížku (viz obrázek).
Zasněžené vánoční šišky
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience:
- 1 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 30 ml mléka
- 35 ml oleje
- 15 g kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mleté pomerančové kůry
- špetka soli
Příprava:
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem, kakaem, skořicí, pomerančovou kůrou a špetkou soli.
- V misce prošlehejte metličkou vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, olej a směs suchých ingrediencí. Stěrkou nebo vařečkou vypracujte těsto – zpočátku bude lepit, ale postupně se zpevní. V případě potřeby přidejte lžíci mouky navíc. Z těsta vytvarujte kouli a odložte na 10 minut do lednice.
- Připravte si plech s pečicím papírem a předehřejte troubu na 160 ºC. Z těsta vytvarujte nebo vykrájejte šišky (viz popis výše) a vyskládejte je na plech. Na každé vytvořte ostrým nožem mřížku. Pečte 7–10 minut, konkrétní doba závisí na velikosti sušenek.
- Po vychladnutí poprašte šišky moučkovým cukrem – při cukrování je postavte na šikmo na výšku, aby se poprašek na mřížce postupně rozprostřel.