Stručný souhrn z článku

  • Při výběru domácího kávovaru je třeba zvážit především způsob přípravy, funkce, údržbu a provozní náklady.
  • Kapslové kávovary jsou praktické, ale dražší v provozu, zatímco pákové modely nabízí klasický způsob přípravy.
  • Automatické kávovary jsou pohodlné, ale vyžadují větší investici a zabírají více místa.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Připravit si doma opravdu dobrou kávu není nic nemožného – na trhu najdete pestrou škálu přístrojů, jejichž výkon je mnohdy srovnatelný s profesionálními kávovary. Než se pustíte do hledání, promyslete si několik základních bodů. Promyslete také, jak často ho budete používat, jaký druh kávy máte nejraději a jaké máte požadavky na jeho obsluhu a údržbu. Roli samozřejmě hraje i částka, kterou do něj chcete investovat – čím více funkcí kávovar nabízí, tím je dražší.

Praktické kapsle

Výhodou kapslových kávovarů je snadná manipulace, jednoduchá údržba i cenová dostupnost. Některé typy jsou vybaveny i napěňovačem mléka, díky němuž si snadno připravíte cappuccino nebo latte macchiato. Nevýhodou mohou být ale náklady na provoz – cena kapslí se pohybuje zhruba mezi 8 až 20 Kč za kus v závislosti na konkrétní značce. Navíc jejich používáním vzniká dost odpadu, což není příliš ekologické.

Před pořízením přístroje je dobré spočítat množství šálků, které si v rámci domácnosti připravíte, a zvážit, kolik ve výsledku za kapsle utratíte. Například 4 kapsle denně v ceně 10 Kč za kus vás měsíčně přijdou na 1 200 Kč. Stejnému množství zhruba odpovídá 1 kilogram zrnkové kávy, kterou v dobré kvalitě pořídíte za 300-700 Kč.

Klasická páka

V případě pákových přístrojů se namletá káva upěchuje do sítka, které je umístěno v páce. Po zasunutí sítka do hlavy přístroje se spustí extrakce kávy. Následně se páka uvolní, odstraní se zbytky kávy a sítko se vymyje. Jedná se o klasický způsob přípravy, který využívají i profesionální baristé. Při výběru si nezapomeňte zkontrolovat tlak, který je přístroj schopný vyvinout. Ideální hodnota pro přípravu espressa je 9 barů.

Zdroj: Youtube

Káva bez práce

Pokud si chcete vychutnat kávu bez většího úsilí, svěřte práci automatickému přístroji. Vaším úkolem bude v tomto případě jen doplňovat zásobník na vodu a kávu a vysypávat odpadní nádoby. Moderní kávovary mají celou řadu přednastavených programů, lze volit objem šálku, druh nápoje i jeho intenzitu, zvládnou připravit mléčnou pěnu i horkou vodu na čaj. Mimo to mají funkci samočištění a odvápnění. A to vše jen stisknutím tlačítka. Nevýhodou automatických přístrojů je vyšší cena a také velikost – v kuchyni vám zaberou poměrně dost prostoru.

Jak se o kávovar starat?

  • Vždy důsledně dodržujte instrukce z manuálu a používejte jen doporučené čisticí prostředky. V případě poškození by se na opravu nevztahovala záruka.
  • Každý den vysypte nádobu na zbytky kávy a opláchněte ji vodou. Pozornost věnujte také tryskám na mléko, abyste zabránili nežádoucímu šíření bakterií.
  • Pokud máte tvrdou vodu, počítejte s častějším čištěním přístroje. Pomoci může speciální filtr, který se vloží do nádržky na vodu.
  • Moderní přístroje jsou opatřeny užitečným samočisticím módem, který zajistí odvápnění, odstranění usazenin i vyčištění. Na potřebu čištění vás přístroj sám upozorní.
  • Tablety na odvápnění seženete obvykle v obchodech s kávovary, dostupné jsou i v drogeriích a domácích potřebách.
  • V případě, že běžná údržba nestačí a přístroj nepracuje správně, obraťte se na profesionální servis, který přístroj zkontroluje, opraví a odborně vyčistí.

Zdroj: www.dokonalakava.cz, www.dtest.cz

Související články