Česká republika patří dlouhodobě k zemím s nejvyšší průměrnou spotřebou alkoholu na obyvatele. Velmi špatně si vedeme také v žebříčku nárazového pití. V roce 2021 upozornilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, že alkohol přispívá ke vzniku více než 200 onemocnění a jeho vliv na celkovou zdravotní zátěž je značný.

Pojďte se podívat na vědecký popis, co přesě způsobuje kocovinu:

Zdroj: Youtube

Negativní důsledky alkoholu

Alkohol je v české společnosti silně zakořeněn a jen těžko narazíte na společenskou akci, kde by nebyl podáván alkohol. Jeho velmi negativní důsledky jsou přitom známé. Odborníci připomínají, že žádnou dávku alkoholu nelze doporučit jako prospěšnou či ji považovat za bezpečnou. Jak připomíná Národní zdravotnický informační portál, tato tvrdá droga má u nás na svědomí více než 6 500 úmrtí ročně.

Za jak dlouho alkohol vyprchá z krve?

Únor se tak už řadu let nese v duchu výzvy, jejíž cílem je vyvarovat se po celý měsíc konzumace alkoholu. Jedním ze záměrů tzv. Suchého února je poukázat na pozitivní zdravotní i socio-ekonomické dopady. Výsledkem abstinence je vedle plnější peněženky lepší spánek, více energie a čistá hlava. Jak dlouho je ale potřeba nepít, aby se naše tělo od alkoholu vyčistilo a my se začali cítit zdravěji?

V zásadě existují dva možné způsoby, jak si na tuto otázku odpovědět. Pokud vám jde jen o to zjistit, zdali vám z krve vyprchal alkohol a vy můžete po bujarém večírku sednout za volant, tak s tímto výpočtem vám pomůže kdejaká alkohol kalkulačka. Ta při výpočtu zohledňuje množství zkonzumovaného alkoholu, zdali jste jedli, v jaké jste kondici, jak často jste zvyklí pít, ale také vaši hmotnost nebo pohlaví. Řadu z nich najdete dostupných zdarma na internetu nebo si je můžete stáhnout do mobilu.

V závislosti na těchto proměnných poté můžete zjistit, jak dlouho si musíte počkat, než usednete za volant. Tak například muž, který váží 85 kg, odbourá 10°pivo po více než 2 hodinách a 15 minutách. Zato žena vážící 60 kg by po stejném pivu mohla řídit až po 3 hodinách a 45 minutách.

Některá onemocnění se jen těžko léčí

Jeden pohled je čas, po který vyprchává alkohol z krve. Vedle toho ale alkohol coby droga může zanechat dlouhodobější zdravotní potíže. Alkohol totiž může přispět k onemocnění srdce nebo jater či k alkoholickému pankreatitidu, tedy zánětlivému procesu pankreatu. Dále může spustit poruchy spánku, přispět k únavě či oslabit naši imunitu. V některých případech může nadměrná konzumace alkoholu způsobit poškození mozku nebo přispět k procesu řídnutí kostí. Toto všechno jsou dlouhodobé a závažné problémy, jejichž řešení vyžaduje konzultaci s lékaři. Bohužel některé nemoci jsou jen těžko vyléčitelné a je tak lepší předejít jejich vzniku.

Zdroje: drogy-info.cz, nzip.cz, auta.cz, botanic.cz