Abychom mohli používat drogistické a kosmetické produkty, musíme je v něčem přinést domů. A spousta z nich je v plastovém obalu, který se recykluje jen z menší části. Zamyslete se, kde by se daly ubrat nebo nahradit jinak. Navíc zero waste si perfektně rozumí s používáním přírodních produktů, takže příroda vám poděkuje hned dvakrát.

Méně a kvalitněji

Začít s redukcí odpadu v koupelně můžete už jen tím, že proberete, co vše tu máte. Patrně zjistíte, že najednou nespotřebováváte obsah všech lahviček a nádobek. Nemusíte tedy mít pět šamponů, když stejně používáte jen jeden, totéž platí pro prací prostředky a jiné. Zkrátka nejprve začněte minimalizovat.

Do vlastních obalů

Hledat nejbližšího prodejce bezobalových produktů není složité, stačí se proklikat takzvanou bezobalovou mapou Reduca. Nesoustředí se pouze na drogerii, tady objevíte i jiné tipy, jak omezit množství jednorázových nádob, které pak končí v koši. Další praktický přehled míst se stáčírnami drogistických produktů najdete zde.

Nemusí být jen tekuté

Tekutá mýdla, šampony, sprchové gely, pěny do koupele, tělová mléka, ale třeba i zubní pasty se dají nahradit tuhými, které se navíc snáze skladují. Tuhé jsou také mnohé přírodní deodoranty nebo balzámy na rty. Na praní se zase může hodit speciální vajíčko s doplnitelnými minerálními peletkami. Vajíčko sice má plastový obal, ale ten vám při dobrém zacházení vydrží několik let.

Všechno se počítá

Drobné pomůcky na jedno použití zkuste vyměnit za ty, jež budou sloužit delší čas. Stovky odličovacích tamponů nahradí jeden pratelný, například z bavlny, bambusu či konopí. Hodí se i znovupoužitelné tyčinky do uší nebo na úpravu líčení. Místo syntetické sprchové houby se nabízí třeba lufa. Případně i super vychytávka v podobě konjakové houby, byť ta se většinou používá na pleť. Jen s vodou, bez mýdla, pleťového tonika či mléka a pozor, můžou ji i muži.
A kdyby dámy v době svých dnů používaly jeden menstruační kalíšek, ušetří naši planetu za pět let v průměru od 1200 jednorázových hygienických pomůcek.

Marocký jíl místo několika lahviček

Zejména čtenářky patrně už slyšely o marockém jílu, který je bohatý na minerály a stopové prvky. Z něho si lze připravit vyživující pleťovou masku. A nejen tu. Když smícháte jeden díl tohoto jílu se dvěma díly vody (můžete přidat i pár kapek některého esenciálního oleje nebo trochu medu), vznikne kašovitá hmota. Za pár minut ji použijte místo mýdla nebo šamponu. Zkušenější doporučují ponechat směs na těle či kštici aspoň chvíli, pak smýt.

Další tip na domácí výrobu

Místo kondicionéru či vlasové masky zase poslouží amla, prášek z indického angreštu, který se rovněž míchá s vodou. Máte-li však světlé či odbarvené vlasy, nejprve ho otestujte na pramínku vlasů, může lehce barvit. Ale vyrobit si doma snadno a rychle zvládnete třeba i prášky nebo gely na praní, stejně tak aviváž, o nich jsme psali zde. Další hand made tipy vám nabídneme zase někdy příště.

Zdroj: Biooo.cz, Tropikalia.cz, Econea.cz