Pro divokou zvěř je zimní období zatěžkávací zkouškou. Jakmile teploty klesnou pod nulu a přírodu zahalí sněhová přikrývka, jsou jeleni, srny nebo kanci často odkázáni na naši pomoc. Mnoho lidí nosí do krmelců nejrůznější pochutiny z domova, některé z nich ale mohou zvěři uškodit, místo aby jim pomohly. Jaké potraviny můžete bez obav do krmelců nosit?

1. Objemová krmiva

Objemová krmiva jsou byliny, letorosty nebo traviny, které je potřeba dobře usušit. Mezi nejpřirozenější zdroje potravin patří zejména seno, sláma nebo sušené maliní. Můžete je uložit do hotových krmelců anebo přímo na holou zem. Nevadí ani navlhlé seno, zvířata si s ním dokáží poradit.

2. Jádra a semena

Do této skupiny lze zařadit kaštany, žaludy, bukvice, hrách nebo obiloviny, při jejichž využívání je ale potřeba dodržovat jistá pravidla. Z obilí je na dokrmování zvěře vhodný především oves. Další druhy obilovin zvířata nadýmají a zatěžují jejich trávení. Nepřehánějte to ani s kaštany. Ty obsahují velký podíl saponinů, které mohou mít negativní vliv na trávicí ústrojí daňků.

3. Dužnatá krmiva

Lesní zvířata nepohrdnou ani ovocem nebo zeleninou. Jablka, hrušky, brambory, mrkev nebo červená řepa přijdou zvířatům k chuti, navíc s nimi získají i potřebné vitaminy a další živiny. Jen dejte pozor, aby potraviny nebyly nahnilé, protože by mohly zvířatům způsobit zdravotní problémy.

4. Pečivo

Pečivo musí být suché, tvrdé, bez krémových náplní a polev a v žádném případě nesmí být plesnivé. Kromě toho je třeba zohlednit také venkovní podmínky. Pokud se v nejbližších dnech či hodinách očekává obleva, navlhlé pečivo může zvířatům způsobit nemalé zažívací obtíže. Navíc může chytit plíseň.

5. Sůl

V soli se nachází sodík a chlor – prvky, které jsou pro zvířata nezbytné. Solnou pastu můžete natřít na větší pařez, kde při nižších teplotách zmrzne a vydrží na místě delší dobu. Jestliže ale nemáte solnou pastu zrovna po ruce, můžete bez problémů použít i obyčejnou kamennou sůl.

Zdroj: ireceptar.cz, apetit.cz