Rajčata jsou nejen chutná, ale i zdraví prospěšná. Obsahují v hojné míře lykopen, silný antioxidant, který pomáhá předcházet (nejen) kardiovaskulárním chorobám včetně infarktu nebo mozkové mrtvice. Lykopen je důležitý také s ohledem na osteoporózu a Alzheimerovu chorobu.

Co vás překvapí? Tepelně upravená rajčata jsou ještě lepším zdrojem lykopenu než syrová. Tak hurá na trh nebo do obchodu a z rajčat udělejte pyré, protlaky, omáčky na špagety i kečupy.

Zkrátka rajčata máme jíst každý den. Tady jsou další důvody, proč si na rajčatech pochutnávat celoročně:

Zdroj: Youtube

Zákeřné smrtící choroby

Žebříčkům úmrtí u nás i ve světě vévodí kardiovaskulární choroby. Mezi ně patří infarkt, mozková mrtvice, srdeční selhání, krevní sraženiny v hlubokých žilách nebo plicích (embolie), vysoký krevní tlak... Vznik kardiovaskulárních chorob podporuje mnoho faktorů, včetně špatné výživy s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, soli, cukru a s nízkým obsahem zeleniny a ovoce.

Kdo je na tom z pohledu kardiovaskulárních chorob mnohem lépe? Lidé konzumující středomořskou stravu. Včetně rajčat.

Proč jsou rajčata nejlepší

Rajčata obsahují mnoho tělu prospěšných látek, mezi top látky patří lykopen, fenolické sloučeniny a vitamin C. Lykopen je jedním z nejsilnějších antioxidantů, ale i karotenoid, který dává rajčatům typickou barvu.

Žebříčku potravin obsahujících nejvíce lykopenu vévodí tropické ovoce guava, vodní meloun, papája a rajče. Právě rajčata jsou pro nás nejdostupnější, navíc po celý rok. Nejvíce lykopenu podle tohoto zdroje slibují rajčata tepelně upravená:

  • rajčatový koncentrát (54 mg ve 100 g),
  • usušená rajčata na slunci (45,9 mg ve 100 g),
  • omáčka z rajčat (23,8 mg ve 100 g),
  • rajčatový protlak (21,7 mg ve 100 g),
  • kečup (16,6 mg ve 100 g),
  • čerstvé rajče (5,6 mg ve 100 g).

Překvapivý pomocník rajčat

Díky vyšší teplotě se lykopen lépe uvolňuje a naše tělo ho snáze využije. A protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebávání vařením rajčat s olejem, nebo konzumací s jinými potravinami obsahujícími olej.

Zkuste nejen olivový, ale třeba i řepkový, ideálně zastudena lisovaný, stačí malá čajová lžička oleje na porci jídla. Důležité je také baštit rajčata i se slupkou, protože v ní a těsně pod ní se nachází nejvíce lykopenu.

Rajče jako prevence i před Alzheimerem

Mnohé studie potvrzují preventivní význam lykopenu nejen v boji proti kardiovaskulárním chorobám. Lykopen je důležitý i jako prevence proti rakovině prostaty, žaludku, plic a prsu. Dále pomáhá chránit před vznikem osteoporózy. Kromě toho slibuje i neuroprotektivní účinky - jinak řečeno, nabízí pomoc při prevenci a léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je například Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Související články