Crumble vznikl ve Velké Británii vlastně jako z nouze ctnost. Za druhé světové války, kdy panoval nedostatek potravin, které navíc byly na příděl, vymyslely místní kuchařky úspornou variantu ovocného dezertu. Těsto přeskočily, neboť na něj bylo potřeba mnoho nedostatkových surovin, na sezonní ovoce daly rovnou drobenku a zapekly. Dezert zvaný crumble se vydal na vítěznou cestu světem, neboť lidem zachutnal natolik, že ho neopustili ani poté, co válka a potravinová nouze pominuly.

Výjimečně chutný dezert mnoha podob

A není divu, protože je skutečně jedinečný. Extrémně rychlý a jednoduchý na přípravu, zároveň chuťově vynikající a velmi variabilní. Můžete do něj upotřebit jakékoliv ovoce podle chuti či produkce vaší zahrady. Meze se nekladou ani nejrůznějším ovocným kombinacím, klidně se pusťte do experimentování. Osvědčené jsou švestky či blumy, jablka a hrušky, třešně, jahody, vynikající je rebarbora, která tedy není ovoce, ale její příjemná nakyslost se krásně snoubí se sladkou křupavou drobenkou.

I do drobenky můžete přidávat ingredience dle chuti, ať je to voňavá skořice, mleté mandle, ovesné vločky… Zkrátka variabilnější dezert aby pohledal. A protože je sezona jablek, přinášíme recept na základní jablečný crumble, který je vynikající sám o sobě, ale můžete ho originálně dotvořit podle vlastních chuťových preferencí.

Jablečný crumble, jako stvořený na podzim

Budete potřebovat následující suroviny: 450 g jablek, lžičku mleté skořice, 1 balíček vanilkového cukru, šťávu z půlky citronu. Na drobenku použijte 170 g másla, 250 g hrubé mouky a 150 g cukru krupice.

Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ty dejte do máslem vymazané zapékací misky, zakapejte citronovou šťávou, posypejte skořicí a vanilkovým cukrem, můžete lehce promíchat. Z másla, mouky a krupicového cukru vypracujte drobenku a ovoce zasypejte. Misku vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C zhruba 30-40 minut. Ke konci kontrolujte, aby se drobenka nepřipekla. Pokud ovoce bublá a drobenka je krásně zlatavá, je hotovo. Crumble konzumujte ještě teplý, při podávání ho můžete doplnit třeba zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. Úspěch u konzumentů je zaručen.

Zdroje: s využitím foodlover.cz/blog