Aby horko zůstalo venku

Nejlepší taktika je jasná: teplo do bytu vůbec nepustit. Tady může být hned několik problémů - nezaizolovaná střecha, nezateplené stěny a především okna. Pokud na ně vyzrajete, můžete dokonce ušetřit na koupi klimatizace.

Pokud vlastníte stará netěsnící okna, není divu, že máte doma v létě horko. Tento problém má tedy jednoduché řešení – pořízení nového okna s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi. Princip je totiž poměrně jednoduchý. Čím méně tepla pustí okna přes zimu ven, tím méně ho pak přes léto pustí dovnitř.

Roli ale nehraje pouze samotné okno, ale také jeho správná montáž a seřízení. Bez toho nebude svou funkci plnit ani to nejkvalitnější ze všech oken.

Stínicí technika aneb Žaluzie a rolety

Stínicí techniku najdete téměř všude, díky její schopnosti zvýšit komfort bydlení. Jaká je ta nejlepší pro boj s nežádoucím horkem?

Populárním doplňkem, který najdete ve většině domácností, jsou žaluzie na vnitřní straně oken. Svou funkci sice plní obstojně, ale nejsou ideální – část slunečního tepla totiž dovnitř propustí, a pokud horko trvá dlouho, příliš vás neochrání.

Co nezvládnou vnitřní, zvládnou venkovní žaluzie. Zachytí totiž sluneční svit ještě před ohřátím rámu okna a skleněné výplně. O žaluzie se nemusíte bát ani při příchodu bouřky – montují se na ně totiž čidla, která při příchodu větru zatáhnou žaluzie do pouzdra.

Nejkvalitnější stínění ovšem nabízejí rolety – tedy série plastových lamel, které se z pouzdra spouští v pevných kolejničkách před celým oknem. Navodit tmu jako v noci s nimi není žádný problém. Výhodou také je, že můžete v noci nechat okno dokořán. Vzduch bude přes zataženou roletu nadále proudit, ale komárům se dovnitř proletět nepodaří. Nemusíte mít ani strach, že by se k vám někdo vloupal – roleta totiž brání také násilnému vniknutí.

Správné větrání v létě – víte, jak na to?

Ono zmiňované větrání v noci je nejlepším způsobem, jak snížit teplotu v domácnosti. Přes den totiž do bytu pouštíte velké množství horka. Větrání v denních hodinách se tedy v létě co nejvíce vyvarujte a raději si počkejte na příznivější večerní podmínky.

Snažte se také vyhnout větrání na slunečné straně domu (a to i když teploměr ukazuje nižší teplotu, než jakou máte v bytě). Podél fasády stoupá ohřátý vzduch, který se otevřeným oknem valí dovnitř. Chladnější vzduch také bývá směrem do zahrady (než do ulice).

Odolejte i průvanu. Proudící horký vzduch je příjemný, ale ohřívá interiér. Se zajištěním příznivější pocitové teploty vám můžou pomoci ventilátory.

Když se objeví problém

Léto dává zabrat nejen vám, ale také vašim oknům. Může nastat situace, kdy vám okno rozpálené od sluníčka nejde otevřít nebo zavřít. Tento nepříjemný problém má ale jednoduché řešení – stačí počkat, až slunce zapadne.

Méně často se stává, že okenní tabule najednou praskne. Jedná se o tepelný lom, který se může objevit v případě, kdy je sklo intenzivně lokálně zahříváno. Dochází k němu opravdu výjimečně, a to na okraji reklamních polepů nebo vinou nevhodného částečného zastínění. Vždy je lepší se při montáži oken poradit s odborníky, kteří vás při zaměření upozorní na možné komplikace přímo v případě vašich oken.