Sušičky ovoce představují perfektní způsob, jak uchovat potraviny, a přitom zachováte jejich typickou chuť, vůni a barvu.

Sušené ovoce obsahuje zdravé živiny, vlákninu, antioxidanty a také několik vitaminů. A také proto patří mezi velmi žádanou svačinu, kterou mají v oblibě hlavně děti.

Podělíme se s vámi o tento přehledný seznam doporučených teplot sušení různých druhů ovoce.

Jablka:

Umytá jablka nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5–0,7 cm. Jablka neloupejte, ve slupce se totiž nachází spousta vitaminů. Nakrájená jablka vložte do sušičky ovoce a sušičku nastavte na 30–50 °C. Proces sušení bude trvat 5 až 8 hodin.

Hrušky:

Zpracovávají se podobně jako jablka. Hrušky sušte při teplotě cca 50 °C. Chcete-li čas sušení zkrátit, nakrájejte hrušky na plátky o tloušťce 0,7–1 cm.

Meruňky:

Umyté meruňky zbavené pecičky nakrájejte na poloviny, pokládejte do sušičky slupkou dolů a sušte při teplotě 40–50 °C. Doba sušení závisí na tloušťce plátků, kterou si zvolíte, a také na výkonu zařízení.

Banány:

Zralé banány oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce 0,5 cm. Banány sušte při teplotě 70 °C. Po 6 hodinách sušení si už můžete pochutnávat na banánových chipsech.

Pomeranče:

Sušení pomerančů v sušičce potrvá podle toho, na jaké hrubé plátky je nakrájíte. Teplotu můžete nastavit nad 60 °C a sušení potrvá kolem 10 hodin.

Švestky:

K sušení vám doporučujeme zvolit pozdní švestky. U švestek si můžete zvolit, zda ovoce před sušením zbavíte pecky, nebo ne. Sušit lze s peckou i bez ní. Pokud se rozhodnete švestky vypeckovat, rozkrojte je a sušte slupkou dolů 15 až 30 hodin při teplotě 40–50 °C.

Třešně:

Umyté třešně rozdělte na poloviny a vypeckujte. Potom je položte na pláty sušičky slupkou směrem dolů a sušte při teplotě 30–50 °C. Třešně budou hotovy za 20 hodin.

Ananas:

Očištěný ananas nakrájejte na 1 cm silné plátky, vložte do sušičky ovoce a sušte při teplotě 40–50 °C po dobu 9 až 12 hodin.

Jahody:

Očištěné jahody nakrájejte na plátky o tloušťce 0,5 cm, případně je rozčtvrťte. Sušení probíhá při teplotě 30–50 °C 7 až 10 hodin v závislosti na výkonu sušičky.

Věříme, že náš článek byl pro vás užitečný. Přejeme vám hodně štěstí při přípravě spousty chutných ovocných mlsek.