Kila dolů s klidem a trvale
Asi každý z nás již někdy vyzkoušel drastickou dietu. Ta měla úchvatný výsledek a během krátké doby se nám podařilo zhubnout mnoho kilogramů. Následky našeho „snažení“ už ale tak valné nebyly. Objevil se nepříjemný jojo efekt, naše tělo bylo podvyživené a my si následnou snahou našeho organismu dohnat období nedostatku vytvořili jistý odpor k dietám. Vše se ale dá změnit.

Když si zvolíte dietní systém, který skutečně funguje, budete na sebe hrdí každý den. Například low carb jídelníček umožňuje své tělo dokonale nasytit, a přitom zajistit, aby pracovalo v náš prospěch. Výsledek je pak trvalý úbytek kilogramů, aniž byste přišli o svou svalovou hmotu.

Když pochopíte, jak tělo funguje
Když se vám podaří zjistit, jak funguje keto dieta, máte najednou pomyslné eso v rukávu. Najednou chápete, jak procesy ve vašem těle fungují, a konečně tak získáváte možnost najít ten správný postup k dlouhodobému a příjemnému procesu hubnutí. Zjistíte, že hladovět je cesta do pekla. Zásobíte se raději dostatkem živin a hodnotných látek, které nastartují váš metabolismus tím správným směrem. A budete mít motivaci k dalším pozitivním změnám ve svém životě. Například dietu můžete doplnit vhodnou domácí zeleninou.

Půl kila zeleniny denně
Přesně tento údaj se uvádí jako optimální pro dospělého člověka. Pokud jste se vydali cestou diety, bude pro vás zelenina dokonalým zpestřením dne, na který se budete těšit. Existují přitom některé druhy zeleniny, které vaši snahu podpoří ještě mnohem více. V případě zeleniny se často hovoří o zlatém zeleninovém pravidle. Podle výživových poradců zelená a bílá zelenina obsahuje méně sacharidů, čímž je vhodnější ke konzumaci právě při dietě.

Co si vypěstovat?
Pro některou zeleninu vám postačí truhlíky, jiné druhy bude vhodnější pěstovat v pařeništi, které si můžete umístit třeba na svém balkóně. Již zkraje jara můžete vysévat lahodné ředkvičky, které nezaberou mnoho místa v truhlíku a jejich výživový efekt je značný. Zkonzumovat navíc můžete celou zeleninu – kromě křupavé bulvy, do které se s chutí zakousnete, si snadno připravíte i salát z listí od ředkvičky. Nejvíce vás bude těšit fakt, že jste se o její vznik pokusili sami.

V prostoru malého bytu to jde také
I když se vám nepovede mít doma zeleninovou zahrádku, stále si můžete vypěstovat důležité zdroje vitaminů a živin zcela svépomocí. Jako významný antioxidant se projevuje řeřicha. Na její pěstování přitom nepotřebujete nic víc než talířek a ubrousek vyrobený z ekovláken. Již po jediném týdnu máte zdroj příjemně štiplavé dobroty, kterou si budete s chutí uždibovat.

V malém domácím pařeništi se vám podaří vypěstovat i rukolu nebo polníček. Tyto zdroje živin jsou výborné zejména v jarním období, kdy se náš organismus snaží nastartovat tím správným směrem.

Doma si zajistíte také sójové klíčky. Ty doporučují výživoví specialisté zejména v době, kdy se chystáte zhubnout. Jedná se doslova o tukožrouty. Oblíbené jsou ale i další klíčky – klíčit můžete třeba mungo fazole nebo také čočku.

Venkovní zahrádka
Vyvýšený záhon nebo malý skleníček vám poté umožní si vypěstovat mnohem více plodin. Nasejte si brokolici, fenykl a květák. Již zkraje jara se můžete těšit na salát, který pokryje celý váš skleník. Petržel a pórek se stanou ozdobami, na jejichž sklizeň se budete doslova těšit. Mezi další zeleninu, která je vhodná při dietě, se sluší přiřadit i okurky, patison, cuketu a čerstvé žampióny.

I při dietě bude váš jídelníček pestrý. Postarejte se o domácí zeleninu, ta totiž chutná nejlépe.