Jak nákupy na splátky fungují

Nákupy na splátky nabízí v dnešní době spousta obchodů – nejčastěji ty s elektronikou. Princip je takový, že si jejich zboží (např. pračku) zakoupíte za část ceny a zbytek pak doplácíte.

Podmínky se liší obchod od obchodu, stejně jako výše splátek, kterou si většinou můžete zvolit v různé výši. Je však nakupování na splátky tak růžové, jak se zdá?

Hlavní nevýhody nákupů na splátky

Nákup více věcí najednou je komplikovaný

Pokud si chcete pořídit nejen novou pračku, ale i ledničku, splátky se vám budou počítat u každé položky zvlášť. Což znamená, že vám vzniknou dva závazky, a tedy i dvoje starosti. A jakmile se vám takových nákupů sejde víc, bude pro vás komplikovanější udržet si o nich přehled.

Klasická půjčka je v tomto ohledu mnohem jednodušší. Dostanete jednu smlouvu a jeden obnos peněz, které můžete použít, na co budete chtít. Jestliže už předem víte, že budete spotřebičů nakupovat víc, vyplatí se vzít si vyšší půjčku na všechno u jedné společnosti.

Nemůžete si vybrat, od koho si peníze půjčíte

U nákupů na splátky se vše řeší přes smluvního partnera daného obchodu. Riskujete tím tedy to, že vám obchodníci nenabídnou tu nejvýhodnější nabídku na trhu, ale spíš tu, kterou mají s třetí stranou domluvenou. A vy tak budete danou věc splácet za horších podmínek, než za kterých byste si na ni mohli jinde půjčit.

V případě, že zvolíte bankovní či nebankovní půjčku, můžete si předem vybrat, jaké podmínky vám sedí. Stačí porovnat různé společnosti mezi sebou (např. jejich úroky) a podle toho se rozhodnout.

Řešit u pokladny splátky nemusí být zrovna příjemné

Přiznat ostatním, že na danou věc nemáte peníze, může být nepříjemné. O to hůř se takové věci řeší u pokladny, kde za vámi stojí fronta lidí.

I když se dá v dnešní době pořídit spousta věcí na splátky i online, pokud raději nakupujete fyzicky v obchodech, může být pro vás daleko příjemnější vypůjčit si peníze jinde a v obchodě pouze zaplatit.

Kdy raději zvolit půjčku

Všem zmíněným situacím se dá předejít půjčkou – třeba půjčka na 30 000 Kč od Providentu vám vytrhne trn z paty i v situacích, kdy potřebujete peníze co nejdřív.

Nezapomeňte si však ujasnit, jestli půjčku skutečně potřebujete a jestli nejde jen o rozmar, bez kterého byste se obešli.

Půjčka se hodí hlavně na věci, které potřebujete ke každodennímu životu (např. pokud se vám porouchá lednička či auto) nebo které vám budou sloužit déle, než je budete splácet – třeba když se rozhodnete zaplatit si kurz, díky kterému zvýšíte svou šanci získat lepší práci.

Rozhodně se nevyplatí brát si půjčku na:

  • dovolenou,
  • vánoční dárky,
  • nebo třeba nový mobil, který vůbec nepotřebujete.