Sladidla přírodního původu získaná z této rostliny už patří i do mnoha českých kuchyní, ve kterých se snaží vařit a sladit zdravě. Stévie je vhodná i pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu krevního cukru, přitom je téměř nekalorická. Jedna lžička osladí stejně jako 4 lžičky cukru, ale o 82 % méně kaloricky.
Na třetí červencovou neděli připadá Světový den zmrzliny. Je tedy skvělá příležitost vyrobit si domácí verzi této ledové pochoutky a nepotřebujete k tomu ani zmrzlinovač. A protože na zahrádkách i na pultech obchodů je k dispozici spousta jahod, máme pro vás recept na lahodnou jahodovou. Na přípravu potřebujete:
- 2 hrnky nakrájených čerstvých jahod.
- ½ hrnku Irbisu se sladidly z rostliny stévie
- 2 hrnky smetany ke šlehání (minimálně 33 %)
- 1 hrnek plnotučného mléka
- Vanilkový lusk
V mixéru rozmixujte ovoce, sladidlo a smetanu dohladka. Přidejte vanilku a jemně do směsi vmíchejte mléko. Hotovou směs nalijte do mísy a vložte do mrazničky.
TIP: pokud se chcete vyhnout ledovým krystalkům ve zmrzlině, po vložení směsi do mrazáku zůstaňte ještě chvíli v kuchyni a zmrzlinu přibližně každých 5-7 minut důkladně promíchejte. Postup opakujte 4-5krát, dokud zmrzlina nebude mít správnou teplotu, při které se již netvoří ledové krystalky.
Sladidla Irbis
Jedná se o řadu moderních sladidel nabízejí řešení všem, kteří hledají cestu k omezení cukru v jídelníčku. Jejich bonusem je, že zásadně nezvyšují energetickou hodnotu oslazených jídel a nápojů.
Sladidla Irbis jsou totiž vysoce sladivá v malém množství – při nižším energetickém příjmu se tak nemusíte vzdávat uspokojení chuti na sladké.
Kromě Irbis sladidel ze stévie můžete sáhnout i po Irbis Čekance, sukralóze nebo aspartamu.