Jak na pěstování máty

Mátu je možné zakoupit buď ve formě semínek a rostlinku si od začátku vypěstovat sami, nebo si zakoupit již vyrostlé výhonky. Ideálním místem, kde se dá sehnat nejen máta, ale i další bylinky, jsou zahradnictví. A pokud se v Hornbach nebo OBI letáku zrovna nenachází akce na mátu, je příhodné zakoupit alespoň potřebné příslušenství v podobě květináče, máme-li v plánu bylinku pěstovat v domácnosti, nebo hnojiva. Informace o právě probíhajících slevách jak na mátu, tak na všechno další příslušenství zákazník získá mimo jiné na slevovém portálu Kaufino.

Při pěstování máty doma ji nevystavujte přímému slunečnímu svitu, lépe se jí bude dařit na stinném místě. Aby se máta dále rozrůstala, doporučujeme ji zastřihávat, a to i v případě pěstování na zahradě. Vždy myslete na to, že má máta ráda vlhkou půdu, důkazem toho je i pojmenování jednoho z druhů, tedy máty vodní. Jak uvnitř, tak venku proto rostlinku nezapomínejte dostatečně zalévat a jednou za čas přidat i hnojivo.

Je možné pěstovat mátu zakoupenou v supermarketu?

Téměř v každém supermarketu v dnešní době prodávají čerstvé bylinky. A ty, přestože jsou v květináčku, jsou spíše určené pro okamžitou spotřebu. Pokud si tak prolistujete například Lidl leták a zjistíte, že je bylinka v akci, spotřebujte ji co nejrychleji. Ačkoliv při troše snahy bylinku ze supermarketu je možné dále pěstovat, je to ale daleko obtížnější než s bylinkou zakoupenou v zahradnictví. Ty v obchodech jsou totiž navyklé na zcela jiné podmínky a s velkou pravděpodobností nikdy neviděly sluneční paprsky, proto jsou pak velmi háklivé na jakékoliv změny. Spíše tak než Lidl leták pro zakoupení nové máty na pěstování využijte OBI leták nebo si zjistěte otevírací dobu v Hornbachu a vydejte se do nejbližší prodejny co nejdříve.

K čemu se hodí máta

V létě je máta skvělou možností, jak přispět k ochlazení přehřátého organismu, stačí několik rozmělněných lístků vhodit do sklenice s vodou nebo limonádou. Pokud je vaše mátová úroda rozsáhlá, zkuste si na nadcházející měsíce připravit mátový sirup, který následně stačí doplnit perlivou nebo neperlivou vodou a osvěžující domácí limonáda je na světě. Případně si několik mátových lístků usušte, čaj z máty má pozitivní vliv na trávení, nadýmání i spánek.

Pokud doma rádi pečete, máta poslouží jako okrasa různých dezertů, ale stejně tak zmrzlinových pohárů a někteří si mátou dokonce ochucují i grilovaná masa. Pro zakoupení cenově co nejvýhodnějších surovin doporučujeme prolistovat online letáky dostupné na slevovém portálu Kaufino. Máta nejen skvěle chutná, také se pyšní řadou zdraví prospěšných faktorů, jako je lepší dýchání, zklidnění během stresu, nebo si z máty připravte výplach pro bolavé dásně.