Abyste pozemek neměli zatopený…

V přírodě je rozložení vlhkosti v půdě trochu jiné, než jaké si jej představují lidé. Je zcela přirozené, že kromě řek a potůčků nalezneme i různé tůně a mokřady, nebo naopak místa, kde je po větší část roku poměrně sucho. Na pozemku kolem rodinného domu je ale cílem spíše rovnoměrné rozložení vlhkosti. V případě vydatných dešťů proto ze střechy a teras vodu odvádíme do kanalizace. Její průchodnost pak můžeme zkontrolovat a případně obnovit díky přítomnosti tzv. revizní šachty.

Zatopený pozemek je totiž jedním z nejhorších scénářů. Přemíra vlhkosti nesvědčí rostlinám, které mohou začít uhnívat. Dvojnásob to platí v případě zahrady užitkové, rajčata jsou typickým příkladem.

Jenže odvést veškerou vodu z pozemku skrz kanalizaci nekompromisně pryč také není úplně ideálním řešením. Až deště pominou, může nastat několik dní nebo i týdnů sucha. A zatímco za normální situace by příroda čerpala ze zásob, které se přirozeně udržely v půdě, kvůli lidskému zásahu tomu tak nejen na pozemku okolo domu nebude.

Aby vlhkosti bylo všude tak akorát

Pro odvod přebytečné vody, která se již vsákla do země, se využívá tzv. drenážní potrubí, resp. drenážní systém. Jde o speciální „děrované“ trubky a další součásti, které mají unikátní vlastnosti. Dokážou totiž odvádět z míst, kde je drenážní systém instalován, přebytečnou vlhkost. A naopak umožní její vsakování nebo vyšší zadržování tam, kde je půda suchá.

Díky tomu nekončí veškerá voda mimo pozemek v kanalizaci, ale je rovnoměrně rozložena napříč celým pozemkem.

Abyste měli z čeho zalévat

Dešťovou vodu lze ale také zachytávat do sudů, kanystrů nebo podzemních jímek. Z těchto zásob můžete dešťovou vodu využívat k zalévání během období sucha. Nač plýtvat spodní vodou ze studny, nebo dokonce pitnou vodou z vodovodu, když můžete takto optimalizovat využití vody, která nám zadarmo doslova padá z nebe?

Těmito zásahy dokážeme nahradit původní přírodní mechanismy. Půda na zahradě bude neustále ideálně vlhká – nikde žádné louže ani suchá tráva či zmařená úroda.

Plánujete novostavbu? Dešťovou vodu můžete využít i v domácnosti

Zejména v případě novostaveb můžete celou věc dotáhnout k dokonalosti a dešťovou vodu využívat i v domácnosti - například pro splachování toalety nebo pro zalévání pokojových rostlin. Proč pro takové účely plýtvat pitnou vodou, která je pro velkou část světa stále nedostupná.