Co je to markýza?

Markýza slouží k zastínění venkovních prostor. Zpravidla se kotví do stěny, přístřešku nebo krokve. Její užití je relativně široké, pomůže na balkoně, zahradě nebo terase. Je oblíbeným pomocníkem v restauracích a barech, kde před nechtěným svitem ochrání zákazníky. Některé druhy markýz můžete využít i místo rolet k zastínění oken a lodžií.

Výhodou markýz je snadné stáhnutí a vysunutí. Zastínění se tak dá snadno schovat, díky tomu není skoro vidět. Pravdou je, že markýzy v dnešní době ani nemusíte schovávat. Vytváří se různá provedení, která dům naopak dekorativně doplní.

Nevýhodou je jejich neschopnost snášet déšť a špatné povětrnostní podmínky. Při každé přeháňce je lepší markýzu sklidit, aby se nepoškodila. Samozřejmě se nemusíte obávat, že by jí vadila vlhkost. Kvalitní markýza je chráněna impregnací jak před vodou, tak plísní. Nepříjemná je vyšší cena markýz, ta ale odpovídá jejich kvalitě. Markýza je totiž dlouhodobá investice, která se vám brzy vrátí. Volte proto moudře!

Jaké jsou typy markýz?

Markýzy dokážou zpříjemnit rodinný čas i posezení s přáteli. Při správné volbě typu můžete vytvořit příjemné a stinné prostředí i snížit teplotu. Existuje 5 základních druhů markýz. Zjistěte, která markýza je ta pravá pro vás.

Sklopná markýza
Konstrukce ramen sklopných markýz umožňuje zastínit okna nebo výlohy. Velkou výhodou je, že jejich majitelé nepřichází o denní světlo.

Kazetová markýza
Kazetová markýza se v době odpočinku schovává do designové kazety. Ta markýzu chrání nejen před poškozením, ale i ušpiněním. Tento typ je oblíben pro svůj elegantní vzhled. Obvykle se využívá na zahradách a terasách u rodinných domků.

Výsuvná markýza
Výsuvné markýzy disponují masivní konstrukcí i plochou látky, díky čemuž dokážou zastínit i veliké prostory – jakými jsou různé restaurační zahrádky a jiné velké terasy.

Samostatně stojící markýza
Volně stojící markýza je vhodnou alternativou pro restaurační zahrádky, které neumožňují přikotvení markýzy ke zdi.

Zastínění pro zimní zahradu
Venkovní markýza dokáže perfektně pomoci v boji proti přímému slunci v zimních zahradách. Taková markýza se aplikuje přímo na střechu zahrady a neslouží pouze jako ochrana před paprsky, taktéž udržuje příjemnou teplotu a brání tak přehřátí zimní zahrady.

Jaké jsou způsoby ovládání?

Ruční ovládání
Klasické ovládání kličkou.

Motorové ovládání
Můžete si ušetřit práci a využít motor, který uklidí markýzu za vás.

Motor s nouzovým klikovým pohonem
Tato alternativa vám umožňuje využít obě možnosti. Je vhodná hlavně pro velké markýzy na terasy.

Drátové ovládání markýzy
Ovládání pro elektrické markýzy. Ty disponují ovládacím panelem, který bývá většinou instalován do zdi.

Bezdrátové ovládání
Nejjednodušší způsob manipulace. Umožňuje vám markýzu regulovat dálkově. Taktéž si k tomuto typu můžete pořídit doplňky – čidla, která reagují na venkovní podmínky a dle nich sama ovládají markýzu.

Jak zvolit to správné vizuální provedení?

Při výběru markýzy je potřeba myslet na vzhled domu. Barva by se proto měla sladit s fasádou, nebo střechou. Nezapomínejte, že na světlé látce jsou více vidět nečistoty a že propouští více světla. Ke klasickému rodinnému domku se hodí zaoblený tvar, ale jestli jste majitelem moderní funkcionalistické stavby, volte raději tvar hranatý.

Markýzy na míru

Jak již bylo zmíněno, tak markýzy nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Vyplatí se investovat do ověřené firmy, která vám vytvoří markýzu přímo pro vás a na míru. Zjistěte si, jestli vámi zvolená firma vyrábí kvalitní produkty, které jsou chráněny UV filtrem a impregnací. Sázejte na společnost s kladným hodnocením, jako je například Univers Tech, s. r. o.