Brambořík do zahrádky (Cyclamen coum) je časně kvetoucí hlíznatá trvalka, jejíž sevřené a nazpět otočené kvítky nás upozorňují na brzký příchod jarního počasí. Obvykle mívají světle fialovou barvu, ale mohou být i růžové, bílé nebo karmínově červené. Téměř současně s nimi vyrážejí okrouhlé až ledvinovité listy tmavě zelené barvy s hladkým okrajem. Po stranách bývají často stříbřitě zesvětleny, takže se uprostřed objevuje tmavá skvrna v podobě protáhlého peřenodílného listu či jiných tvarů.

Bramboříky bývají ve střední Evropě pěstovány spíše jako pokojové rostliny. Pocházejí obvykle z lesů a horských partií táhnoucích se od Středozemního moře do Iráku, takže bývají spíše choulostivější a potřebují chráněné zimoviště. Výjimkou je třeba náš cyklámen, který se u nás často pěstuje jako skalnička. Ve volné přírodě se nevyskytuje, pokud se s ním náhodně setkáme, jedná se s největší pravděpodobností o uměle vysazenou rostlinu.

DALŠÍ SKALNIČKY PRO VAŠI INSPIRACI:

Od března do dubna. Po odkvětu se květní stopka obvykle skroutí na povrchu půdy, aby se uvolnila semena.

Vlastnosti

Všechny části bramboříku jsou jedovaté.

Pěstování

Bramboříky sázíme na polozastíněná místa, třeba pod stromy nebo keře, kde budou chráněny před letními dešti.

Nejlépe se jim bude dařit ve směsi listovky s příměsí hlinitopísčité zeminy, rašeliny a drobné vápencové drti. Potřebují také drenáž, protože nesnášejí přemokření půdy.

Když jim začnou osychat listy, označíme si viditelně jejich stanoviště a celé rostliny zahrneme načechraným mulčem. Přes zimu je chráníme chvojím.

Množení

Obvykle pomocí hlíz, které vysazujeme z jara do hloubky 3 až 5 cm. Příští zimu by měly rostliny vykvést. Semena vyséváme ihned po dozrání na zatemněné stanoviště. Optimální teplota pro klíčení je 12 až 15 °C. Před výsevem je vhodné namočit semena na 10 hodin do vlažné vody a pak je opláchnout.