1. Jaké jsou typy solárních panelů?

Podle typu fotovoltaických článků mohou být panely polykrystalické, monokrystalické a amorfní. Liší se vlastnostmi, výkonem a schopností přeměňovat energii z rozptýleného slunečního svitu.

Monokrystalické panely mají vysokou účinnost při ideálních podmínkách (sklon a orientace ke slunci). Výroba energie se sice pomaleji rozbíhá, ale poté se dodává efektivněji. Polykrystalické panely jsou o něco méně účinné, ale zato mají rovnoměrný výkon. Předností amorfních panelů je vyšší citlivost při nízké intenzitě slunečního záření. Účinnost mají výrazně nižší, takže by se jimi musela pokrýt přibližně dvojnásobná plocha, aby se dosáhlo stejné účinnosti jako u předchozích dvou typů panelů. V dnešní době se tak amorfní panely prakticky nepoužívají.


2. Kolik energie vyrobí fotovoltaický panel?

Výkon panelu se udává v kWp (kilowatt-peak), tedy v tom, kolik maximálně dokáže vyrobit. Podmínky však nejsou všude stejné a jeden kWp v ČR vyrobí cca 980 kWh elektrické energie. V lepších podmínkách například na jižní Moravě může v letních měsících dosáhnout až 1 000 kWh. S úbytkem slunečního záření vyrobená energie klesá a v zimě může dosáhnout i nuly.


3. Jak velká plocha je potřeba na solární elektrárnu?

U křemíkových monokrystalických a polykrystalických panelů zabere 1 kWp přibližně 6,5–7 m², u amorfního křemíku 10–16 m². Výkon jednoho solárního panelu se pohybuje mezi 350–500 Wp. Potřebný výkon solární elektrárny je proto třeba vydělit touto hodnotou.


4. Kam elektrárnu umístit?

Solární panely se dají nainstalovat na téměř všechny typy střech. Krovy ovšem musí být dostatečně pevné, aby unesly potřebnou zátěž. Jeden solární panel váží přibližně 20 kg a konstrukce, kterou se připevňuje k podkladu, bývá nejčastěji z lehkého hliníku. Pokud se panel nechává na ploché střeše nepřipevněný, přitěžuje se například betonovými deskami. O orientaci střechy se dá říci, že prakticky jakákoliv od východu k západu a ve sklonu od 15° do 45° není špatně. Ideální sklon panelů je 35°. Obvykle se jeví jako nejlepší umístění panelů na západní část střechy, protože největší spotřeba domácnosti bývá od 16 hodin do večera. Ale záleží na fungování konkrétního domu a jeho obyvatel.


5. Jakou mají FVE životnost?

Kvalitní fotovoltaické panely mají životnost i 40 let a jejich výkon klesá zhruba o 0,7 % za rok. Záruka na výkon panelu je až 25 let a po celou dobu záruky výrobce garantuje, že výkon poklesne maximálně o 15 %. Střešní panely jsou odolné vůči povětrnostním vlivům včetně krupobití. Výrobci testují panely na zásahy ledovými kroupami o průměru 25 mm a rychlosti 80 km/h. Častěji než samotné panely se porouchají jiné části elektronického systému. Avšak i jejich kvalita se výrazně zlepšuje.

Zdroj: SVP Solar, S-power, ČEZ