Orobinec Laxmanův (Typha laxmanii) je dekorativní rákosová rostlina vhodná do rybníčků přírodního typu. Má dlouhé úzké listy dosahující šířky 5 mm, které svojí výškou od 100 do 120 cm přerůstají květní palice. Ty jsou samozřejmě nejatraktivnější částí rostliny a konkrétně u tohoto druhu vytvářejí menší hnědé zašpičatělé doutníčky o délce 8 cm a šířce 2,5 cm.

Laxmanův orobinec roste v mělkých vodách a na rozdíl od většiny ostatních druhů orobince se jeho oddenky rozrůstají mnohem pomaleji. Jejich roční přírůstek představuje za rok asi 20 cm, což je určitou zárukou, že nám i při volném pěstování mimo nádoby zanedlouho nezaplní celou nádrž.

Květenství

Od července do září se objevují menší zelené doutníčky, které později hnědnou a dostávají sametový vzhled. Pokud je nepoužijeme do vázy, mohou jezírko zdobit až do zimy.

Pěstování Bude se mu dobře dařit v menších hloubkách do 30 cm, kde větší část dne svítí sluníčko. Ve větších nádržích jej lze volně pěstovat v pobřežním bahně, u menších rybníčků je vhodnější nádoba se substrátem pro vodní rostliny.

Množí se dělením trsů na jaře. Pěstování ze semínek bývá méně úspěšné, často se nám však (i proti naší vůli) rostliny samy vysemení v mokřinách na břehu rybníčka. Pokud si takové zanesené rákosy necháme rozrůst, nenechme se mýlit tím, že nejsou podobné jako oko v hlavě těm původním. Orobince se totiž bez ohledu na daný druh vzájemně opylují, takže se můžeme dočkat úplně nového kultivaru.