Podkrovní zděný dům, postavený svépomocí, má plochu 120 m2, přiléhá k němu také garáž a je obklopen malou zahradou. „Původně měl mít dům i balkón, proto jsou v ložnici francouzská okna,“ říká investor, „ale ten jsme nakonec zavrhli, nakonec když máte dům, tak je balkón vlastně zbytečný.“ Dům je nepodsklepený, má dvě nadzemní podlaží a pod střechou je ještě malý úložný prostor na ukládání sezonních či méně často používaných věcí. Vnitřní stěny domu jsou obloženy sádrokartonem a oštukované omítkou s rozdílnou hrubostí zrna, která dělá dojem plastičnosti. Na podlaze je buď PVC, nebo dlažba. „Tam, kde je dlažba, je podlahové topení, jsme rádi, že jsme se pro ně rozhodli, v zimě je moc příjemné. V ostatních místnostech jsou klasické radiátory. Topíme elektřinou, ale máme do domu zaveden i plyn, kdybychom se v budoucnu rozhodli jinak.“ Jako doplňkový zdroj tepla slouží krbová kamna na dřevo, umístěná v obývacím pokoji, která vytopí pohodlně celé přízemí. „Uvažuji o tom, že bych nad překladem nad dveřmi z obývacího pokoje do chodby udělal ještě otvor, jakýsi světlík, kterým by teplo proudilo snáze i do dalších prostor v domě.

Pohodlné přízemí

Do domu se vchází světlým zádveřím a již vstup do domu vzbudí v příchozím příjemné pocity. Vchodové dveře jsou umístěny kolmo ke dveřím do vnitřní části domu. Ačkoli zádveří není velké, je zde dostatek místa pro odkládání kabátů a bot, a to i proto, že dveře do vlastního interiéru jsou posuvné, zhotovené truhlářem na míru danému prostoru. Vedou do spojovací chodby, z níž vedou nalevo dveře do koupelny, naproti je pak umístěna pracovna. Chodba ústí do obytného prostoru s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou. V domě nyní bydlí rodiče s dcerou, ovšem dům je výhledově koncipovaný jako dvougenerační. V přízemí je jeden byt, tvořený velkým obývacím prostorem a již zmíněnou pracovnou, která však může být výhledově využita jako pokoj pro rodiče majitelů, pokud by to bylo třeba, případně by ji sami majitelé mohli v budoucnu využít jako ložnici. Příslušenství je tvořeno koupelnou se sprchovým koutem a WC, sprchový kout je zde účelově nejen kvůli menšímu prostoru, ale především proto, že je praktičtější a bezpečnější v případě omezené či zhoršené pohyblivosti z jakéhokoli důvodu.

Dřevo zútulní každý prostor

Podkroví zatím využívá celá rodina, je ale navrženo také pro možné pozdější využití k samostatnému bydlení pro dceru. Jsou zde tři ložnice, jednu z nich zatím užívají rodiče, druhou obývá dcera a třetí slouží jako pokoj pro hosty. „Tahle místnost je zatím pokojem pro hosty,“ vysvětluje majitel, „ale jsou tu vyvedené odpady a voda, a v případě, že by tu dcera v budoucnu bydlela, by tu bylo možné zařídit kuchyni. Celé podkroví by pak bylo plnohodnotnou samostatnou bytovou jednotkou.“ V podkroví je velká koupelna s vanou a WC. „V nákresu zde byla původně větší koupelna, ale zdála se nám příliš veliká, tak jsme posunuli příčku a na její úkor zvětšili sousední pokoj, který dnes obývá dcera. Vzniklý výklenek jsme využili pro zabudování vestavěné skříně.“ V domě je mnoho dřevěných prvků v perfektním provedení, většinou podle představ majitele a s ohledem na daný prostor. Jde o již zmíněné posuvné dveře, dveře k výklenku na chodbě, který je využit jako vestavěná skříň, zaujme také schodiště - železný skelet obložený bukovým dřevem.

Text a foto: Dana D. Daňková