Letošní mezinárodní veletrh nábytku IMM v Kolíně nad Rýnem byl po několika předchozích ročnících, drobet posmutnělých krizí, opravdu zážitek. Pro návštěvníky, vystavovatele, obchodníky i špiony. Neboť i tací se sem slétli jako vosy na med.

Pro představu: na výstavišti se prezentovalo 1213 vystavovatelů ze 48 zemí světa a jejich stánky si přišlo prohlédnout 138 tisíc lidí ze 128 zemí. Výrazně přibylo návštěvníků z Nizozemska, Francie, Itálie, Švýcarska a z východní Evropy, hlavně z Ruska. Ve srovnání s loňskem veletrh navštívilo o 38 procent víc těch, kteří byli ochotni utratit zde čas a eura. Vystavovatelé si mnuli ruce, že získali nové zákazníky především z Nizozemska a Belgie. Hlavním veletržním táhlem byl marketingový nápad propojit prezentaci sedacího, jídelního a ložnicového nábytku se sekcí kuchyní pod jménem Living Kitchen.

Právě v „kuchyňských“ pavilonech bylo lidí jak o jarmarku. Atrakcí pro návštěvníky byla hala s bytovým textilem. Organizátoři veletrhu si mohli oprávněně klepat na rameno, že se Kolín nad Rýnem vrátil na výsluní nábytkářského obchodování.

No. 1: Nábytku vévodil dřevěný masiv

Především se to týká sedacího nábytku a jídelních stolů. Aby dřevo opravdu vyznělo, stolní tabule se rozlohou blíží labutímu jezeru a jsou důstojnou dominantou největší místnosti v bytě.

V roli star se ocitl americký ořech, ale zájmu nábytkářů se těší i dub a buk, s nimiž designéři pracují s citem pro jednoduchost a důrazem na perfektní detail. Častá je kombinace dřeva s bílým lakem a sklem. Nápadně ubylo nábytku z exotických dřevin.

Barvy země

Kralují klidné přírodní barvy jako popelavá, šedá, hnědá, kouřová, tuhově šedá, břízově bílá. To je nápadné především u koženého sedacího nábytku; někdy jsou usně jakoby nahrubo vydělané. Kořením přírodní barevnosti potahů je zajímavě vzorovaný a barevný bytový textil, koberci a přehozy počínaje a polštáři konče.

Kouzla se světlem

Ve velké míře se do nábytku – ať skříní, komod, příborníků, vitrín, skříněk, knihoven – integruje LED světlo. Nejenže je to energeticky úsporný, a přitom intenzivní zdroj, ale svítidla jsou umístěná, aby v místnosti vytvářela příjemnou atmosféru.

-Marie Krausová, Dům & zahrada 4/2011-

Riva, Paltrona frau, Koinor, Cappellini, Potocco, Artmodul, Jori, Tonon, Gruber a Schlager, Brühl