Mnoho desítek let byla nejobvyklejší barvou pro střechu kromě došků či dřevěných šindelů především červená u pálených tašek v různých odstínech, nejčastěji pak v cihlovém. Hned druhá v řadě byla hnědá, jejíž univerzální tón dobře ladil s jakoukoli omítkou. Dnes jsou díky novým materiálům i technologiím výroby možné další, pro mnohé z nás přitažlivější barvy - modré, zelené, béžové a dokonce i žluté nebo bílé. Ovšem ne každý odstín lze použít vždy a všude - velmi výrazný barevný tón sluší spíše stavbám moderním nebo velkým průmyslovým a kancelářským objektům, kde vynikne na velké a obvykle také nepříliš členité ploše. Ve venkovské či jinak jednotné zástavbě je obvykle doporučeno respektovat vzájemně nepříliš odlišné barevné odstíny. Naopak větší možnosti mají investoři moderních novostaveb v nově vzniklých obytných lokalitách u měst, kde bývá volnější pole pro použití netradičních krytin i fasád v široké škále barev i materiálů.

Přírodní, nebo pastelová barva?

Vzhledem k tomu, že střechu neměníme každý rok, postupujeme při výběru materiálu i barvy velmi rozvážně, nakonec kvalitní krytina vydrží na domě přibližně 50 let. Pokud pomineme střechy měděné, z titanzinkového plechu či břidlice bez povrchové úpravy, které získají časem zajímavou patinu, máme na výběr z pálené či betonové střešní krytiny, lehčí variantou je plech a šindel. Nejčastěji volenými barevnými odstíny jsou stále červená, hnědá, případně šedá a černá. Asi největší barevnou škálu nabízí lehké a trvanlivé plechové střešní krytiny, na trhu jsou v klasických odstínech od červené přes hnědou po černou, ale i zelené, modré, žluté nebo v odstínech metalízy. Lze je použít i v zástavbě s tradiční krytinou, k mání jsou ve tvarech tašek či pravidelných dílců, ale volit lze i tvarově odlišné či méně obvyklé varianty. Podobnou barevnou škálu, i když spíše v tlumených odstínech, nabízí i bitumenové či asfaltové střešní šindele. Větší příležitost k uplatnění různých barevných odstínů rozšiřuje u těchto materiálů také skutečnost, že je možné je s výhodou používat na střechy s malým sklonem.

Klasická glazura a engoba

Mezi tradičnější materiály patří betonová střešní krytina, která se drží, pokud jde o barvy, spíše běžných odstínů šedé, červené a hnědé barvy. Zatím ještě méně obvyklá je nabídka výrazných barev u pálených střešních krytin. Výrazné a neobvyklé barevnosti je zde dosahováno dvěma způsoby. Prvním je klasická glazura - metoda stará už více než století, kdy při vysokoteplotním vypalování materiál sline a stane se odolnějším proti mechanickým i povětrnostním vlivům. Tyto tašky jsou vysoce lesklé a barevnost jim dodává právě glazura, základními odstíny jsou hnědá, jasně červená, unikátní černá i režná, ale na trhu jsou již i glazované tašky v několika zelených či modrých odstínech, v šedé a dokonce i bílé barvě. Engoby jsou střešní tašky s matným až pololesklým povrchem, na rozdíl od glazovaných tašek mají pro vodní páru propustný povrch, jsou však mechanicky odolnější než klasické keramické tašky. Kromě hnědého a červeného odstínu lze pořídit na zakázku i speciální odstín zelené, starošedou a měděnou barvu. U obou těchto typů je však možné nechat si zhotovit barevný odstín na zakázku.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.thinkstock.cz