Přiznejme si, že firem, kde se myslí na blaho zaměstnanců, je poskrovnu. Ale existují a snad se nechají ostatní zaměstnavatelé také inspirovat. A teď si představte, že pracujete ve firmě, kde si kdykoliv během práce můžete oddechnout v některé relaxační zóně…

Je vědecky dokázáno, že po 30 minutách plného soustředění je třeba jít, lidově řečeno, vyvětrat si hlavu. Je třeba změnit prostředí, odreagovat se. Také nové kreativní nápady lépe přijdou v houpací síti než v kancelářském křesle. Některé společnosti již pochopily, že čím spokojenější zaměstnance mají, tím větší výkon budou podávat. Jedna z nich je AVG - výrobce antivirových programů. Zaměstnává několik stovek zaměstnanců, z nichž většina pracuje po celý den u počítače a musí být neustále kreativní a výkonná. Ve svém nově otevřeném výzkumném centru mají k dispozici několik relaxačních zón, které se volně prolínají celou budovou. Každá relaxační zóna je jiná, každý si může vybrat prostředí podle své momentální nálady. Je libo pánský klub s kulečníkem a knihovnou, nebo si zahrát stolní fotbal ve sportovním baru, nebo raději odpočívat na pláži?

„Ve svých návrzích se snažím vcítit do potřeb jednotlivých lidí, zohledňuji vliv barev, materiálů i intenzity světla na jejich náladu a chování. Velmi mě těší, že relaxační zóny v AVG jsou oblíbené a po několika měsících provozu jsme zaznamenali jen pozitivní reakce,“ říká architekt Jan Kyzlink ze stejnojmenného architektonického studia.

Pánský klub a kavárna jsou laděny do hnědých uklidňujících barev. Pozitivní vliv na náladu člověka má také měkké světlomodré zabarvení atmosféry pláže. Naopak červená a sytá zelená vybízejí k nějaké aktivitě, cíleně jsou použity ve sportovním baru, ten je ideální k upuštění nashromážděného adrenalinu. Velkou pozornost architekti věnovali nejen výběru materiálů, z větší části přírodních, ale také dalšího netradičního nábytku. Zaměstnanci si užívají relaxační sedací vaky, sedačky ve tvaru a designu kamenů nebo rybářskou loďku sloužící jako relaxační sezení.

Další novinkou zpříjemňující pracovní den v kancelářích, kde pracuje na jednom místě více lidí, jsou tzv. „telefonní budky“. Jsou to maličké místnůstky, kde si každý může vyřídit telefonní hovor, aniž by byl rušen nebo rušil někoho jiného. V tomto případě mají kruhový půdorys, dovnitř je umístěn jediný kus nábytku, malé pohodlné kulaté křesílko. Občas se stane každému rodiči, že je nucen vzít své dítko na chvíli s sebou do práce. Pro takové případy je zde dětský koutek. Dítko se zabaví a máma nebo táta v klidu vyřídí své pracovní záležitosti.

Telefonní hovory z houpací sítě, nový kontrakt podepsaný v pánském klubu, pracovní porady na pláži, to vše není sci-fi. Stačí popustit uzdu fantazii a může to být příjemná realita všedního dne.

Připraveno ve spolupráci s ateliérem Kyzlink