Koupelna je celkově specifický prostor - jde především o vysokou vlhkost, prudké změny teploty a obvykle vzhledem k podmínkám nedostatečné proudění vzduchu. Stěny před těmito mezními vlivy chráníme obkladem odolávajícím vodě a vlhkosti, nejčastěji keramickým, případně skleněným. Ty splňují beze zbytku všechny požadavky, které na ně klademe. Ovšem jestliže máme rádi neobvyklé postupy či materiály, případně bychom chtěli vzhled koupelny měnit častěji bez náročných zásahů, kterými případná výměna obkladů jistě je, můžeme vyzkoušet také omyvatelnou výmalbu či tapety s podobnými vlastnostmi.

Nátěr i tapety

Ovšem nejde již o latexové nátěry v béžovém, hnědém či zeleném odstínu, známé z chodeb úřadů, škol nebo nemocnic. Dnešní omyvatelné nátěry jsou na pohled k nerozeznání od klasických bytových nátěrů, na trhu je má v nabídce více firem. Při jejich výběru bychom měli kromě odstínu (který je možné namíchat v podstatě zcela podle přání zákazníka) hledět i na stupeň kryvosti, paropropustnosti a přídržnosti. Tyto nátěry bývají, tak jako klasické, v matné i pololesklé variantě. Omyvatelné nátěry dodají koupelně svěží a neobvyklý vzhled, neboť do nich můžeme promítnout více z našich představ - podle použitých odstínů a kombinací barevných ploch můžeme naši koupelnu naladit vesele až bláznivě, nebo naopak elegantně či decentně. Syté odstíny dají vyniknout tvaru i barvě umyvadla, můžeme také kombinovat různobarevné plochy nebo syté a světlé odstíny, zajímavého vzhledu dosáhneme i střídáním matných a lesklých ploch. Lze použít i válečky různých vzorů. Jestliže se nám příliš nelíbí rovné hladké plochy a rádi bychom do koupelny vnesli plastické ornamenty, můžeme zvolit omyvatelné tapety. Lze si vybrat z několika variant od jemných po výrazné plastické vzory. Nanášení se řídí technologickým postupem, doporučeným výrobcem, tapety se na připravené stěny lepí a pro konečnou úpravu se natírají omyvatelnou barvou vybraného odstínu.

Omyvatelné barvy platí i na umakart

Stejně tak je možné omyvatelnými barvami zcela proměnit i umakartovou koupelnu v panelovém domě. Umakart je třeba nejprve pečlivě umýt a nechat uschnout, pak ho natřeme nátěrem pro krytí vzniklých skvrn (například způsobených nikotinem, vlhkostí apod.). Po opětovném zaschnutí nátěru naneseme krycí vrstvu, a to bílou, nebo pokud chceme již barevnou, a nakonec naneseme vrchní vrstvu, tedy omyvatelnou barvu podle vlastního výběru. Omyvatelné nátěry barvy můžeme využít i v případě, že nás sice tato možnost úpravy stěn láká, ale obkladů bychom se nechtěli přece jen zcela vzdát. V takovém případě zkombinujeme barevný nátěr a jakékoli obklady. Efektu a plasticity dosáhneme kombinací barev, a také například použitím matného nátěru a lesklých obkladaček.

Výhody nátěrů či tapet

Oproti obkladům mají nátěry a tapety kromě možné rychlé změny i další výhody. Stěny natřeme svépomocí, není nutné objednávat obkladače, práce je také rychlejší a čistější. Velmi podstatná je také snadná a nenáročná údržba - stěny otíráme stejně jako obkladačky vlhkým hadříkem s přídavkem octa nebo saponátu, díky jednolité ploše nám však odpadá náročné a namáhavé čištění spár. Nespornou předností je také velmi široká škála barev a dekorů, na stěny můžeme totiž samozřejmě použít i válečky, s voděodolnými barvami se pracuje stejně, jako s běžnými malířskými barvami.

Dana D. Daňková

Foto: www.thinkstock.cz