Jestliže volíme atypickou kuchyni, tedy kuchyni na míru, proto, že nás standardní nabídka kuchyňských studií neoslovila, obvykle již máme nějakou představu, jak by kuchyňská linka měla vypadat, odborníci nám pak pomohou dotáhnout návrh do konce. Případně, jestliže si necháme kuchyňskou linku i celou kuchyni navrhnout například bytovým architektem, vyrobí ji truhlář, půjde o atypickou kuchyni a o originál, a to i v případě, že budou částečně využity korpusy standardních rozměrů. Tyto moduly lze pak ale s výhodou doplnit různými skříňkami a poličkami, jejich rozměry jsou dány prostorem, který je pro ně vymezen, a může tak být využit. Originálnost a atypičnost kuchyně může být dána i použitými materiály, barevností, zajímavými a neobvyklými úchytkami, případně tvarovým provedením. V poněkud jiné situaci jsou pak ti, pro něž je atypická kuchyňská linka jediným řešením, neboť prostor, kde se bude kuchyně nacházet, z nejrůznějších důvodů nesplňuje standardní podmínky. A to buď proto, že v místnosti nesvírají stěny pravé úhly, či se kuchyně nachází v podkroví nebo ve velmi úzkém prostoru, případně z jiných důvodů.

Nedostatkové pravé úhly

Standardní kuchyně lze dnes sestavit ze skříněk o šíři 30, 40, 50, 60 a 80 cm, tato poměrně velká nabídka typizovaných skříněk umožňuje využít je v mnoha rekonstruovaných či starších objektech a všude tam, kde nebylo s instalací kuchyně počítáno. Jestliže je nelze z nejrůznějších důvodů využít, přichází na řadu kuchyně atypická, která by měla také splňovat jak funkční požadavky, tak estetické představy majitelů. Nejčastější bolestí starých objektů, a tedy příčinou, proč volit kuchyni na míru, je nedodržení pravých úhlů. Malé odchylky samozřejmě lze korigovat samotnou vestavbou kuchyňské linky, pracovní deska pak zakryje možné mezery či mírnou nestejnou vzdálenost skříněk od stěny. Tam, kde jsou odchylky větší, je možné udělat z nevýhody přednost a respektovat nepřesnost tak, že nábytek kopíruje stěny. Případně lze nechat na míru vyrobit pouze rohové díly a uprostřed a po stranách využít typizované moduly. Případně můžeme v místech, kde nejsou pravé úhly, nechat volné místo - ve spodní části pro odpadkový koš, ukládání balené vody či kontejnerů na tříděný odpad a podobně, horní pak vyplnit policemi. Vyhneme se tak nutnosti nechat vyrobit atypickou skříňku, místo využijeme a v kombinaci s vhodným zakrytím - podle stylu kuchyně závěsem z textilie nebo třeba řetízků, nebo textilní, kovovou či bambusovou roletkou, povýšíme sestavu i esteticky.

Podkrovní kuchyně

V podkrovních bytech, ale i v rodinných domech se samostatnými bytovými jednotkami není obvykle vyhnutí a musíme vybudovat kuchyni i v místnosti se šikmým stropem. Zde je alespoň z části atypická sestava jedinou možnou volbou. Při návrhu je nutné respektovat šikmý strop z jedné či z více stran, střešní vikýře, zkosené rohy a podobně, často je součástí prostoru i konstrukce krovu - krokve, sloupy, pásky, u starších konstrukcí to mohou být i vazné trámy, to vše je nutné při budování kuchyně zapracovat do celku. Ačkoli by půdní nadezdívka neměla být nižší než 1,20 m, u starších staveb toto platit nemusí a nižší nadezdívce je také třeba přizpůsobit jak hloubku skříněk, tak i pracovní desky a navrhnout sestavu tak, aby v kuchyni byl dostatek pracovní plochy a prostor byl využit co nejoptimálněji vzhledem k množství úložných ploch a zabudování elektrospotřebičů. Již zmíněné krovní konstrukce lze využít pro zavěšení lehkých skříněk či osvětlení, případně vyplnit prostor mezi nimi poličkami, závěsy s květináči na bylinky, sušeným kořením a podobně.

Úzký nebo příliš členitý prostor

Kuchyňský nábytek na míru je vhodné využít také v prostorech příliš úzkých nebo velmi členitých, a to především z důvodu co nejlepšího využití místa pro pracovní plochu a ukládací prostory, je však třeba zajistit i pohodlný a bezpečný pohyb hospodyně. Jde o úzké místnosti, obdélníkové nebo víceúhelné výklenky a kuchyňské kouty. V takových případech bývá nezbytné snížit hloubku skříněk v určité části sestavy z 60 na 50 až 40 cm, u protilehlé stěny pak zabudovat mělké skříňky či poličky, do nichž umístíme malé domácí spotřebiče a potřeby pro vaření, které chceme mít při ruce. Abychom mohli pohodlně obsluhovat celý prostor, je vhodné místo otevíravých dvířek využít v nejvyšší míře buď plnovýsuvy, případně alespoň posuvná dvířka, nebo roletky či žaluzie. Oříškem může být zabudování varné desky, trouby a dřezu, ty lze v sestavách tvaru písmene U pořídit rohové, případně ve vhodném místě zvětšit hloubku pracovní desky.

Dana D. Daňková

Foto: www.isifa.com