Praní a sušení

Poměrně nedávným objevem v oblasti praní a sušení jsou spotřebiče, které k těmto účelům využívají páru. S její pomocí se zvyšuje účinek praní, a to tím, že přirozeně uvolňuje vlákna, takže umožní pracímu prostředku proniknout do hloubky, a tak odstranit i ty nejodolnější nečistoty. Praní v páře také působí antibakteriálně, a to i při nižší teplotě (např. 40 °C), některé typy praček jsou vybaveny speciální funkcí pro osvěžení. Ta během několika desítek minut zbaví prádlo nepříjemných pachů (kouř, kuchyňské výpary apod.). Další výhodou praní v páře je možnost použití této technologie i na velmi jemné druhy tkanin, jako je např. hedvábí, krajka aj. Snadnější je i žehlení, mírně navlhlá tkanina s uvolněnými vlákny se přece žehlí mnohem snáz.

Pára se ovšem využívá také u některých typů kondenzačních sušiček. Dochází tu ke kombinaci intenzivního vstřikování páry a lehkého proudění vzduchu, které je přizpůsobeno pohybu bubnu. Zajímavostí je, že sušička ke své práci využívá páry vyrobené z odpařované vody z prádla. Nespornou výhodou takového systému sušení je prádlo s vyhlazenými sklady a záhyby, které se snadněji žehlí.

Chladnička s něčím navíc

Zvykli jsme si na nejrůznější funkce chladniček, které uchovávají potraviny déle čerstvé nebo v boxu při určité teplotě apod. Také většina hospodyněk je zvyklá se při vaření dívat na televizi. A tak některé výrobce napadlo všechny tyto potřeby spojit dohromady, a tak vznikly chladničky s integrovaným LCD displejem. Za všechny připomeňme alespoň jednu – dvoudveřový model chladničky LG GR-G217PGAA. Ta kromě elektronického nastavování teplot a vícezónového chlazení vnitřního prostoru umožňujícího nastavení až tří různých teplot a funkce Icebeam, která zabezpečuje speciální chlazení dveří, je vybavena přístrojem pro přípravu nápojů a výrobníkem ledu.

Vysávání bez naší pomoci

Pomalu jsme přivykli robotickému vysavači, který bez naší pomoci vysaje určený prostor, po práci se zpět vrátí do základny, kde dobije baterie a je připraven na další práci. I u těchto typů vysavačů dochází k vylepšování, stávají se totiž stále více ekologickými, což je patrné zejména díky nižší spotřebě elektrické energie (rychlé nabíjení), a výrobci také zvyšují sací výkon. Ten je důležitý s ohledem na vykonanou práci – čím vyšší sací výkon je, tím čistší je podlaha. V současné době najdeme na trhu modely se sacím výkonem až 70 W, nechybí samozřejmě ani velké rotační kartáče a boční kartáčky. Těm, kteří ocení zároveň i vytření krytiny, je k dispozici vysavač s funkcí mopping, která zároveň zajistí údržbu mokrou cestou.

Dále jsme pro vás objevili:

  • Vysavač s odnímatelnou 2,75 l velkou nádobou na nečistoty. Ty se jen vysypou a nádoba nasadí zpět. Odpadá tak dokupování poměrně drahých sáčků do vysavače.
  • Pračky s programy označenými sport, outdoor, džíny, dětské apod. Pro ty, kteří si nejsou jisti zvoleným programem. Stačí tedy podle vloženého prádla nastavit vhodnou ikonu, a pračka sama zvolí nejvhodnější program pro dané oblečení.
  • Podobné řešení nabízí také pečicí trouby. I u nich můžeme zvolit ikonu (např. kuře, pečivo apod.), a přístroj si sám zvolí teplotu a způsob pečení.

-zal-

Foto: LG, Samsung