Zahradní posezení může mít spoustu podob – od malého vydlážděného plácku mezi zelení až po bytelný altán s krbem a venkovní kuchyní. Jeho hlavním kritériem je ale funkce, kterou od něj očekáváme. Když plánujeme na zahradě pohostit skupinu přátel, je lepší zvolit plně vybavený prostor se zastřešením, který bude funkční i během nepříznivého počasí. Oproti tomu prostor určený na odpolední kávu ve dvou nemusí být nutně pod střechou, avšak je žádoucí umístit jej do klidného koutu zahrady.

Na letošní květnové přehlídce zahradních architektů Chelsea Flower Show v Londýně bylo k vidění mnoho typů netradičního venkovního posezení, pro inspiraci některé z nich přinášíme.

Vzdušný altán pro letní dny

Zastínění v horkých letních dnech poskytne vzdušný bílý altán, pod kterým je dostatek místa pro celou rodinu. Situovat posezení u jezírka nebo jiného vodního prvku je oblíbenou volbou. Voda je netradičním prvkem a do zahrady bezesporu patří. Kromě zvlhčení vzduchu bude i místem pro osvěžení.

Kromě atraktivního vzhledu má altán v kompozici také hlubokou myšlenku – symbolizuje plachty lodi Endeavour, která v osmnáctém století brázdila vody jižní polokoule a shromažďovala poznatky z oblasti botaniky.

Pod střechou s výhledem

Aby bylo posezení funkční i za deště, je potřeba jej zastřešit. Zastřešení může mít různé podoby – stačí třeba jen částečné nebo posuvné, které přinese do prostoru sluneční paprsky. Styl posezení je nutné sladit se stylem domu a zahrady, jinak bude příliš vystupovat. K modernímu domu se hodí jednoduché řešení s designovými prvky, u klasického typu domu neurazí ani romantický styl.

Ve stylu feng-šuej

K pravidlům východní filozofie se v dnešní uspěchané době obrací stále více lidí. Tak jako přibývá zahrad v japonském a čínském stylu, je třeba myslet i na stylově laděné altány, které východním zahradám dominují. Obdélníkový altán s unikátním provedením stěn přímo vyzývá k posezení nad šálkem zeleného čaje. K lehkosti a uklidňujícímu dojmu kompozice přispívá i barevné ladění výsadeb, které tvůrce zahrady (Luciano Giubbilei) směřoval do bílých a pastelově růžových odstínů.

Pod úrovní terénu

Pro ty, kteří hledají originální řešení, se nabízí možnost umístit posezení pod úroveň terénu. Zvláště při budování otevřeného ohniště se spojí příjemné s užitečným. Ohniště umístěné pod terénem nebude tolik vystaveno větrným poryvům a oheň bude lépe hořet. Lavice okolo se pak zapustí do terénu, a tím se zemina zároveň zpevní.

Tvůrce prezentované zahrady – Jim Fogarty – pochází z Austrálie, proto se v jeho díle objevují přírodní odstíny oranžové a hnědé, které jsou typické pro vyprahlou australskou krajinu.

Ing. Pavlína Elfová a Ing. Lenka Vyhnálková - Musilová

Foto: ateliér Living in green