Místnosti vyhrazené pro samostatnou toaletu bývají malé a umístit do nich ještě umyvadlo, i když jen malé, může být problém. Nikoli však neřešitelný. Nabídka umývátek je poměrně široká, a vhodný výběr nás tedy problému rychle zbaví.

Uvažujeme-li o zřízení umývátka v blízkosti toalety, pak je nutné zvolit takový typ, který nebude v místnosti překážet. To zajistí rozměr i ten by ovšem měl být vypovídající o pohodlnosti při jeho užívání.

Umývátka vybíráme centimetr po centimetru

Nejmenší umývátka mají hloubku pouhých 26 centimetrů, šíři pak 35 centimetrů. Vezmeme-li v úvahu naši postavu a skutečnost, že budeme kolem něj procházet, měla by mít místnost šíři minimálně 90 centimetrů. Ostatní centimetry navíc už jen zvyšují komfort při užívání.

Tvar umývátka vybíráme s ohledem na jeho začlenění do místnosti. Můžeme mít standardní rovný model, nebo rohové provedení (minimální s délkou strany 35 cm), v některých případech přijde vhod i asymetrické řešení. Tedy typ s odkládací plochou na levé nebo pravé straně. Ano i u takto malých zařizovacích předmětů můžeme očekávat, že budou praktické.

Byť i malá plocha k odložení mýdla, prstýnku či hodinek bezpochyby přijde vhod. Návrháři na ni nezapomínají a začleňují ji ze všech možných stran. Tedy nejen vlevo či vpravo, ale rozšiřují místo i za mycím prostorem. Na trhu nalezneme i typy s odkládací deskou pod mycím prostorem, u některých modelů se vejde dokonce i malá úložná skříňka.

Umývátka jsou nabízena nejčastěji jako závěsná solitérní, můžeme si ovšem pořídit i zápustné provedení, nebo model k posazení na desku.

Náš tip

Některá umývátka se hodí i do malých koupelen. Při jejich zařizování se proto ohlédněte i za nimi, mohou být pěkná i praktická zároveň.

Umývátko a baterie - Své k svému

Nedílnou součástí každého umývátka je baterie. Ta může být klasická stojánková, tehdy musíme vybrat model s otvorem pro ni, můžeme ovšem zvolit i nástěnné provedení baterie, čímž získáme větší odkládací prostor. Při výběru bychom oba produkty měli vyzkoušet alespoň imaginárně (tedy bez spuštění vody), a to tak, že bychom měli pod výpust strčit ruce. Jen tehdy totiž zjistíme, zda je mytí pohodlné, zda výpust nepřekáží a my si neodíráme ruce. Můžeme-li vyzkoušet vodu, pak zároveň zjistíme, zda je sestava natolik kompaktní, že voda necáká ven. Zejména u těchto zmenšených provedení totiž takový problém častokrát vyvstává. Proto je docela praktické zvolit komplet navržený přímo od výrobce. Nejen že má ucelený design, ale výrobce zároveň neduhům, které častokrát můžeme odhalit až při obsluze doma, předchází.

Víte, že: K umývátku můžeme instalovat bidetovou spršku. Prodávají se ve standardním provedení nebo s perlátorem, který při sprchování vytváří kuželovitý úzký paprsek proudu vody. Ten dopadá cíleně pouze na příslušnou část těla, tu čistí a zároveň masíruje.

Umývátka závěrem

  • Nejčastěji jsou vyráběna ze sanitární keramiky, nalezneme modely také z nerezu, smaltované oceli či dřeva
  • Před umývátkem by měl být prostor 55 - 60 cm
  • Cena se pohybuje od tisíce korun výš