Hodnota podkroví spočívá v zajímavosti krovu. Ideální je, když prostor zůstane nerozdělený a dáte vyniknout rozmanitosti a malebným zákoutím, která jinde nenajdete. Budete-li si umět poradit s nástrahami, které podkrovní prostory skýtají, pak bezpochyby vytvoříte ojedinělý domov, do kterého se budete rádi vracet.

Nezmařit žádný centimetr pomůže nábytek na míru

Takového výsledku docílíte vhodnou volbou nábytku. Ten díky zešikmeným stropům musí být ve většině případů stejně vyroben na míru prostoru. A to může mít i několik výhod. Můžeme vybrat materiál, který bude vyhovovat esteticky nejen našemu vkusu, ale zároveň bude slušet i prostorám. Bude také maximálně praktický, protože lze proměnit i jinak nevyužitá místa a navíc bude opticky splývat s prostorem. V tomto momentě si ovšem musíte dát pozor, abyste zbytečně nepřetvářeli prostory, které nakonec stejně nebudou k ničemu sloužit, a jejich zastavění by bylo na úkor výsledného efektu.

Nábytek na míru je k sehnání i hotový

Ten, kdo nevěří službám truhláře, může využít poměrně široké nabídky firem, které do svých programů zařadily nábytek, který lze přizpůsobit šikminám. Do kuchyně to jsou například zkosené horní skříňky, někteří výrobci dokonce nabízejí uzpůsobit daným prostorám i dveře šatních skříní. Do koupelny jsou nabízeny speciálně upravené sprchové dveře, a to jak ke sprchové vaničce, tak i k vaně. Velmi dobře lze přizpůsobit nejrůznější desky jako například kuchyňské, pracovní, pod umyvadlo a podobně. Stačí jen vybrat vhodný materiál a ten nechat seříznout. V levnější podobě to bývá MDF deska, dražší variantou jsou umělé kameny (corian, varicor aj.).

Co nemusí být vidět - šikmý strop

Šikminy je nutné vzít v úvahu také v momentě, kdy plánujeme rozmístění zařizovacích předmětů nad čistým papírem. Aby se nakonec nestalo, že nám zešikmený strop bude překážet při procházení, vstávání a podobně.

Velmi často se taková chyba stává v koupelně, například při vstávání z toalety nebo vany.

Ovšem zapomenout můžeme například i v ložnici, kde si naplánujeme lůžko pod střešním oknem, ovšem neuvědomíme si, že je zapotřebí do postele pohodlně ulehnout i z ní vstát. Podobná chyba se může lehce stát i při zařizování nik či různých zákoutí, kam se snažíme začlenit komodu, toaletní stolek (s otevíráním nahoře), psací stůl a podobně.

Kouzlení se světlem

Byla by velká škoda, kdybychom krov a trámy nijak nezvýraznili. Nejjednodušším pomocníkem jsou světla, kterými můžeme prostor modelovat. Dosáhneme tak dokonalého efektu za nevelké úsilí. Ideální jsou směrově nastavitelné lampy, kterými svítíme nepřímo, tedy využíváme odrazu světla od stěny směrem ke stropu. Použít lze také lišty s integrovanými zdroji světla (LED diody), které schováme za trám. Velmi výhodné jsou i lankové systémy. Ty lze ukotvit na obou stranách a využít je v zešikmeném prostoru.

Náš tip

Pokud jste našli nezrekonstruované půdní prostory, nezapomeňte na podstatnou drobnost, kterou je zmenšení stávajících místností. V každém podkroví je nutné instalovat izolaci, a to o síle alespoň 20 cm. Bude-li z každé strany a připočteme-li další centimetry, které ubudou kvůli rekonstrukci podlahy, zjistíme, že původní poměrně rozlehlý prostor se kvůli stále se snižující podchodné výšce zmenšuje a stává méně obyvatelný.

Podstatný detail - klimatizace

Víte o tom, že v podkrovních prostorách bývá extrémní teplo? Abyste se tu cítili dobře i v letních měsících, počítejte se zřízením klimatizační jednotky. Nebudete-li chtít tuto investici podstoupit, dobře prověřte možnost větrání.

-zal- Foto: www.isifa.com, Velux, Home Mag