Vhodný čas na výsadbu a množení rostlin

V okrasné zahradě začíná další období výsadby a množení rostlin, které skončí až nástupem zimy - zhruba v polovině listopadu. Dny i noci jsou chladnější, přibývá srážek a rostlinám začínají růst nové kořínky: nastává jakési druhé jaro. Z toho důvodu je září ideální dobou pro sázení vřesů - Calluna vulgaris - které právě kvetou. Můžeme si tak vybrat rostliny podle listu, ale i květu. Vřesy mají rády půdu lehkou, humózní s přídavkem písku a rašeliny. Také vysazujeme z jara kvetoucí cibuloviny. Pokud chceme, aby nám zahrada na jaře krásně rozkvetla, musíme přiložit ruku k dílu již nyní. Cibuloviny sázíme do záhonu mezi dvouletky a trvalky, kde nám na jaře vyplní holé prostory. Jarní cibuloviny můžeme sázet i do trávníku, ale musíme počítat s tím, že nám za pár let vymizí. A nezapomeňme nasázet cibulky do květináčů, které kolem Vánoc přeneseme do tepla, kde nám rozkvetou a připomenou, že se blíží jaro. Substrát v květináči udržujeme mírně vlhký, aby cibulky dobře zakořenily. Nejvhodnějšími cibulovinami pro pěstování v květináči jsou narcisky, hyacinty, tulipány a krokusy.

Vysazujeme dvouletky, jako jsou macešky, pomněnky, sedmikrásky. Výhodné je dvouletky kombinovat s cibulovinami, jako je tulipán či narcis. Jako první vykvetou cibuloviny, po odkvětu je nahradí dvouletky.

Vyčistíme trvalkové záhony od přebujelých trvalek tak, abychom zajistili dostatek místa pro každou rostlinu. Září je vhodnou dobou pro množení trvalek dělením trsů, v případě většího poškození rány zasypeme dřevěným uhlím. Dáváme pozor na přízemní mrazíky, rostliny můžeme chránit tím, že je přeneseme do místnosti nebo umístíme pod strom či keř. Nebo je přikryjeme netkanou textilií.

Travička zelená…

Dny jsou chladnější a je více vláhy, proto je dobrá doba na zakládání trávníku jak výsevem, tak drnovou technikou. Motto: Co můžeme udělat na podzim, neodkládejme na jaro. I když je vláhy již více, nespoléháme na přírodu a raději nově založený trávník řádně zaléváme.

Starší trávník nám po srpnové pauze opět začíná dobře růst. Ošetříme ho herbicidem proti dvouděložným plevelům a přípravkem proti mechu. Ostrými hráběmi nebo vertikutátorem trávník prořežeme a vyhrabeme.

Podzimní střih dřevin

Pokud jsme v srpnu nestihli odřezat ze stromů suché větve, můžeme to udělat ještě v září. Listnaté živé ploty naposledy sestříháme.

Příprava zahrady na zimu

Pokračujeme v přihnojování rostlin hnojivy vhodnými pro podzimní výživu, z prvků převládá draslík, který napomůže zpevnění a vyzrání pletiv rostlin, čímž se zajistí lepší ochrana před mrazem.

Pravidelně a vydatně zaléváme konifery a neopadavé listnaté dřeviny, u rostlin pěstovaných v nádobách jako mobilní zeleň ani v nejmenším nespoléháme na déšť. I když prší, tak rostliny raději zalijeme. Stálozelené dřeviny odpařují vodu z listů i v zimě a ze zamrzlé půdy si ji nevezmou, proto je důležitá podzimní zálivka.

Balkonové letničky v truhlících už nemusí vypadat nejlépe, proto je na čase vyměnit je za jiné, které se víc hodí k podzimu. Jsou to Calluna vulgaris - vřes, Erica - vřesovec, Calocephalus brownii, Solanum pseudocapsicum - lilek, Hebe variegata - hebe, Viola - maceška, Hegera - břečťan, Chrysanthemum indium - chryzantéma. Chryzantémy můžeme použít jak velkokvěté, tak především drobnokvěté multiflóry, které vypadají jako velké koule obalené stovkami květů.

Ukončíme letnění pokojových rostlin, noci začínají být chladné a některé pokojové rostliny to mohou špatně snášet, proto je přeneseme na svá obvyklá stanoviště do bytu.

Koncem září vyryjeme ze země gladioly, očistíme je od přebytečné země a nadzemní část odstřihneme 10 cm nad hlízou. Hlízy dáme do bedýnky a necháme asi týden řádně proschnout. Potom je uložíme v mrazuprosté, suché místnosti s maximální teplotou 10 stupňů Celsia. Ukládáme jen zdravé rostliny.

-Miroslav Moravec, Dům a zahrada 9/2011-

Foto: www.isifa.com