strukturu materiálu, harmonické barvy a dekorativní vzory, kterých je zde skoro až příliš. Interiér tohoto venkovského obývacího pokoje byl zařizován s evidentní touhou vytvořit zde skutečný domov - „rodinné hnízdo“. K dokonalosti mu chybí velmi málo.

Světlá podlaha

Krémový nátěr dřevěné prkenné podlahy prozrazuje, že se nejspíš jedná o interiér v historickém venkovském domě, který prošel razantní rekonstrukcí. V touze prosvětlit místnosti, dodat jim vzdušnost a modernější výraz padla volba na světlý nátěr. Aby podlaha v relaxační zóně se sezením nepůsobila studeně, zatepluje ji kusový koberec. Praktickou volbou pro venkovský dům je odolné sisalové vlákno, které se snadno čistí a je téměř nezničitelné. Bavlněná bordura, tzv. tón v tónu, je typickým stylovým detailem.

Kvalitní nábytek

Ačkoliv nábytek v této místnosti pochází z různých časových období, je citlivě zkombinován tak, že celek působí přirozeně a atraktivně. Pojítkem jednotlivých solitérů je smysl pro detail, kvalitní design a originální polstrování bez ohledu na to, zda se jedná o starožitné kousky, nebo křesílka v retrostylu. Ta v kontextu historického domu fungují jako osvěžující stylový akcent. Většina solitérů má elegantně tvarovanou konstrukci z tmavě hnědého dřeva, pouze některé kusy jsou bílé, a navazují tak na barvu podlahy, krbu, okenního ostění a trámového stropu.

Decentní barevnost

V tomto interiéru se potkává hned několik barev, ale všechny byly voleny citlivě. Velká pozornost byla věnována vytvoření neutrálního základu. Tvoří ho prkna podlahy renovovaná světlým nátěrem, podobně jako zděný krb, trámový strop a některé nábytkové solitéry. Příjemný kontrast s bílou vytváří hnědá: režná barva sisalového koberce, tmavě hnědé dřevo nábytku a terakotová dlažba před krbem. Neutrální základ oživuje několik odstínů modré s fialovou. Jako barevný akcent tu kromě tyrkysových doplňků působí zlatě žlutý polštářek v popředí, který si dobře rozumí s okrovým kobercem.

Odvážné vzory

Vzorů je v této místnosti příliš! Dominantní květinový dekor tapety udává atmosféru a styl celého interiéru. S jednobarevnou výmalbou by se místnost výrazně zklidnila. Pokud zde zůstane vzorovaná tapeta, je třeba ji dalšími vzory doplňovat velmi opatrně a citlivě, aby se mezi sebou nepraly o pozornost. Dvěma křesílkům s barevnými květy by slušelo méně nápadné jednobarevné polstrování, případně s jemným vzorkem. Totéž platí pro sedačku pod okny s modrobílým vzorem, jehož koexistence s tapetou se pohybuje po tenké a obtížně rozeznatelné hranici mezi vkusem a nevkusem.

Pestré polštářky

Polštářky nabízejí ideální příležitost efektně zopakovat vzor a barevnost tapety na menších plochách. Křesílka a pohovka s novým jednobarevným potahem by vytvořily skvělé pozadí pro vzorované polštářky. Pokud by se výrazné modrobílé vzory tapety omezily pouze na dekorativní polštářky, interiér by působil čistě, vzdušně a vkusně. Pohovka by mohla zopakovat starorůžový odstín nebo elegantní fialovou křesílek, zatímco křesílka s květinovým vzorem by zklidnila bleděmodrá nebo tyrkysová. Ty by mohly oživit decentní bílé puntíčky nebo drobné čtverečky.

Nevhodné doplňky

Bohatě vzorovaná tapeta komplikuje zařizování interiéru doplňky - pouze s jednoduchými tvary a čistými barvami mají šanci na pestrém pozadí vyniknout. Dívčí portrét s bílou paspartou v jednoduchém tmavě hnědém rámu byl dobrou volbou. Naopak nepřehlédnutelná stolní lampa v rohu s bohatě dekorovaným stínidlem si se sebevědomou tapetou příliš nerozumí. Štíhlá a jednoduchá dřevěná noha by působila o poznání lépe! Lampa s křišťálovou nohou a vzorovaným stínidlem v její bezprostřední blízkosti nepůsobí ideálně - zasloužila by si v interiéru vlastní, lepší místo.

www.haroldova.cz