Schodiště skýtají nekonečné možnosti kombinací konstrukce a materiálů. Prvním rozhodnutím obvykle bývá, zda schody budou součástí konstrukce domu, nebo postavené dodatečně do prostoru například haly nebo obývacího pokoje. Volba vyplývá z prostorových možností a celkového architektonického řešení. Výsledné materiálové řešení nemusí být touto volbou ovlivněno, neboť například betonové schodiště můžeme obložit dřevem, keramickým či kamenným obkladem.

Znovuobjevený beton

V poslední době se mezi oblíbené materiály vrací beton. Schodiště z železobetonu mají řadu výhod – téměř libovolný tvar, vysokou únosnost při subtilní tloušťce, nehořlavost, zvukově izolační vlastnosti. Monolitické schodiště vzniká přímo na stavbě vylitím betonové směsi do připraveného bednění. Jeho výhodou je také, že je možné ho používat již v průběhu hrubé stavby. Druhou možností jsou prefabrikovaná betonová schodiště, která se vyrobí a přivezou na stavbu hotová, buď v celku, nebo se skládají z jednotlivých stupňů. Ve finále může beton zůstat jako pohledový nebo se obloží jiným materiálem. Například existují speciální keramické schodovky, které nejsou lepeny z několika částí, ale z jediného kusu materiálu. Tím při pokládce odpadají problémy s řezáním, broušením, lepením či lištováním oproti klasické dlažbě na schody.

Kov, dřevo, nebo sklo?

Samonosná schodiště se vyrábějí obvykle ze dřeva, kovu, skla a jejich kombinací. Také pro tyto materiály platí široká variabilita tvarů. Pro celodřevěné masivní schodiště se nejčastěji využívá tvrdé dřevo, jako je dub, buk nebo jasan. Finančně méně náročné je dřevo smrku nebo borovice, ale je také méně odolné. Je možné vybírat i z exotičtějších materiálů, které odpovídají současným trendům v designu dřevěných podlah, například merbau, hevea nebo jatoba.

Celokovové schodiště se častěji objevuje jako exteriérové, obvykle z pozinkované oceli. V moderních interiérech se můžeme setkat s ocelovými schodišti, ocel s různou povrchovou úpravou vyhovuje požadavkům na industriální vzhled.

Mezi nejčastější patří kombinace kovu a dřeva, přičemž kovová část (ocel) je obvykle nosná a stupně jsou ze dřeva. Méně častá je kombinace kovu a skla. Skleněné schodiště působí odlehčeně a velmi moderně, prosklené stupně mohou však způsobovat problémy lidem trpícím závratí. Také jejich údržba je náročnější, to platí i pro skleněná zábradlí.

Specialitou jsou schody z teraca. Teraco je klasický materiál, jehož základem jsou kamenné drtě, převážně vápencové, různých barev a zrnitostí. Vzhledem je podobné přírodnímu kameni, tvrdší než mramor, ale cenově mnohem dostupnější.

V ČASOPISU DÁLE NAJDETE:

  • Informace o normované konstrukci schodů
  • Jak je předepsaná bezpečnost schodů
  • Základní slovníček

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 11/13. OBJEDNAT SI JEJ MŮŽETE JAK V KLASICKÉ TIŠTĚNÉ PODOBĚ (VEŠKERÉ INFORMACE O PŘEDPLATNÉM NAJDETE ZDE), TAK I V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ PRO VAŠE POČÍTAČE, TABLETY ČI MOBILNÍ TELEFONY.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com