Olej jako jed? Odhalte šokující pravdu o často používaném oleji v českých kuchyních
2 / 5
Zavřít galerii
close
info
Jacek Chabraszewski / Shutterstock
Smažený řízek nebo kotleta a smažené hranolky? Když to máte rádi, jednou za čas si to dopřejte. Ale rozhodně při tepelné úpravě nepoužívejte slunečnicový olej
close
info
New Africa / Shutterstock
Řepkový olej je jednička co do obsahu zdraví prospěšných látek a možnosti využití v teplé i studené kuchyni
close
info
Xan / Shutterstock
Slunečnicový olej najde uplatnění ve studené kuchyni. A kdo má rád bio produkty, může takový olej používat i jinak - místo tělového či pleťového krému
close
info
Maren Winter / Shutterstock
Lněný olej je také vynikající, je doslova nadupaný omega 3 mastnými kyselinami, které nám chybí. Používá se ve studené kuchyni. Zkuste přidat lžičku třeba do jogurtu s ovocem
close
info
New Africa / Shutterstock
Běžný rafinovaný slunečnicový olej nemá vysoký kouřový bod, což je pro suroviny upravované za vysokých teplot nezbytné. A když se začne z oleje kouřit, vznikají zdraví škodlivé látky