Více než sto let starý dům pochází z dílny opavského stavitele a architekta Huberta Kmentta. Nachází se v historickém centru a nabízí nádherný výhled na náměstí, radnici a Slezské divadlo Opava. Je postavený v novobarokním slohu a jeho součástí je nárožní věžice.

V podkroví se nachází unikátní byt, který si noví majitelé přáli upravit tak, aby jim poskytl zázemí pro odpočinek a únik od rušného života v Praze. Během hledání designéra, který by vyhovoval jejich představám, je nejvíce zaujala práce Veroniky Goldmannové ze studia Verony.

„Z jejích realizací a přístupu jsme byli nadšeni. Čišela z nich citlivost, útulnost, jemnost a harmonie, a proto jsme oslovili právě ji,“ popisuje majitel začátek spolupráce, která vyvrcholila přihlášením bytu do soutěže Interiér roku v kategorii Soukromý interiér (rekonstrukce).

Hladký průběh

Veronika Goldmannová převzala byt po dokončení hrubých prací. Kromě návrhu interiéru bylo jejím úkolem také zajištění dodavatelských firem a průběžná kontrola prováděných prací. Prostor o rozloze 143 m2 vyžadoval ještě několik stavebních úprav – šlo například o montáže sádrokartonových příček či vybudování francouzského okna v koupelně.

„Naštěstí jsme nenarazili na žádný zásadní problém, veškerá řemesla na sebe krásně navazovala a vše jsme zvládli v klidu a bez problémů,“ popisuje designérka a dodává, že od zadání až po předání trvala rekonstrukce necelý rok.

Z koupelny na terasu

Součástí bytu je terasa o rozloze 20 m2, která nabízí absolutní soukromí a ideální prostor pro odpočinek. „V rámci rekonstrukce prošla také komplexní proměnou. Použili jsme rektifikační terče, které zajistí rovinatost, na nich je položena stejná dlažba jako v koupelně. V té se původně nacházelo pouze pevné okno, ale v rámci úprav jsme ho nahradili francouzským oknem, a vytvořili tak další vstup na terasu,“ vysvětluje Veronika Goldmannová. Vzhled tohoto prostoru koresponduje s interiérem a je laděný do světlých barev. Jako doplňky slouží stylové květináče s různými druhy okrasných rostlin a celkový dojem podtrhuje původní cihlové zdivo.

Genius loci

Hlavním cílem rekonstrukce bylo vytvoření harmonického prostoru s příjemnou atmosférou, který bude působit klidným a útulným dojmem. Veronika Goldmannová dostala od majitelů plnou důvěru a při vytváření návrhu měla volnou ruku. Důležitou roli hrála kvalita použitých materiálů a také snaha zachovat bytu jeho genius loci, historický charakter a autenticitu. (Článek byl redakčně krácen, celé znění najdete v novém vydání časopisu DŮM&ZAHRADA.)

Chtěli byste se o zajímavé rekonstrukci tohoto interiéru dozvědět ještě víc?

  • Volba nábytku a jeho výroba na míru
  • Dispozice místností v bytě
  • Barvy, tvary a materiály
  • Dřevěné trámy a jejich využití
  • Informace o soutěži Interiér roku

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v květnovém čísle časopisu DŮM&ZAHRADA, které vychází 18. dubna 2024.
Zdroj: Dům&Zahrada

Související články