V posledních pár letech zaznamenává nábytek z dřevěných palet obrovský vzestup. Není divu. Jde o snadno dostupný materiál. Palety jsou totiž stále nejpoužívanějším prostředkem při transportu zboží i jeho následném skladování. Při troše štěstí seženete použité kousky zdarma nebo je můžete zakoupit ve výkupnách. S na první pohled nevzhlednými paletami se ale dá doslova čarovat. Co z nich můžete například vyrobit?

1. Pohovka

K výrobě pohovky postačují tři kusy palet. Ty nejprve zbrousíte a pak je natřete nátěrem. Musíte trpělivě vyčkat, až barva zaschne. Dvě palety k sobě přišroubujete jako sedák. Třetí paleta bude sloužit jako opěradlo, přiložíte ji delší stranou ke zbývajícím paletám a pořádně ji k nim přišroubujete.

2. Botník

Chybí vám v předsíni místo na boty? Připevněte ke zdi jednu paletu a botník je na světě. Můžete ji před montáží ještě natřít barvou podle svého gusta. Kromě bot můžete horní část palety využít ještě na nejrůznější dekorace, třeba květináče. Pokud byste ale nahoře raději ocenili celistvou plochu, stačí uřezat na míru desku a k paletě ji seshora přišroubovat.

Zdroj: Youtube

3. Knihovna

Milovníky knížek jistě potěší, že z palet lze vyrobit i luxusní knihovnu na oblíbené knížky. Paletu postavíme užší stranou nahoru a její "poličky" využijeme pro uložení knih. Palety můžeme natřít svou oblíbenou barvou, používáme ale vždy barvu určenou pro dřevěné plochy.

4. Konferenční stůl

Jedna jediná paleta vám stačí i k výrobě konferenčního stolku v obývacím pokoji. Opět může mít několik podob. Paletu lze jen tak postavit před sedací soupravu. Pokud ale k paletě přimontujete nábytková kolečka, stane se váš konferenční stolek mobilním, což oceníte třeba při vysávání. Co se týče horní desky, můžete paletu nechat v původní podobě, nebo na ni dát dřevěnou nebo skleněnou desku, aby vám škvírami nepropadávaly drobné předměty.

5. Stojan na víno

Milujete víno a ve vaší domácnosti se někde ve spíži kupí lahve vína? Opět stačí paletu natřít podle vašeho vkusu a přimontovat na zeď v kuchyni, jídelně nebo obývacím pokoji. Kromě lahví vína můžete do palety dát i jiné věci, záleží to čistě na vás.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, top.cz