Hledání ideálního dispozičního řešení bylo relativně v případě bytu v Praze-Břevnově dlouhé. I vzhledem k velikosti bytu se nabízelo mnoho řešení. „Nakonec zvítězily posuvné dveře do pouzdra, které interiéru dodávají světlost a prostorový dojem typický pro velkorysejší interiéry“ říká architekt Jiří Rákosník. Bylo tak dosaženo maximálního propojení místností, ale stále zůstala ponechána možnost dostatečného oddělení.

Zdroj: VLM

Byt pro mladý pár s dítětem

Byt byl navržen pro mladý pár výhledově s malým dítětem. Z toho vyplynulo jasné zadání - vytvořit dostatek úložných prostor a zachovat praktičnost a oddělitelnost dispozice. Na architektech bylo vhodně využít světlosti bytu a vytvořit velkorysý prostor.

Cesta k finálnímu řešení byla dlouhá a na stole bylo mnoho variant. Konečný výsledek vypadá přirozeně a samozřejmě, ale i u něj bylo třeba přistoupit k některým kompromisům. Ne každý má rád záchod v koupelně, nebo místo stolu pult s výhledem do zeleně ve vnitrobloku.

Díky posunutí dveří do pokojů a zúžení koupelny i kuchyně se oproti původnímu stavu podařilo umístit úložné prostory na vchodovou stěnu. Dokonce i stoupačky topení jsou po dokončení rekonstrukce napůl v koupelně a v předsíni. Díky tomuto kroku se otevřela možnost jednoduššího zařízení místností blíže oken a vytvoření již zmíněného velkorysého průchodu.

Velkou výhodou a hodnotou se během užívání bytu stala možnost „obíhačky“. „Je to velice příjemné řešení – zkracuje vzdálenosti a dává možnost volby. Zároveň nyní získalo nový rozměr po narození holčičky, která prý stále běhá dokola“ říká architekt.

Volba materiálů v interiéru

Materiály v interiéru jsou voleny jednak přírodní v podobě dřeva na podlaze, oknech a na nábytku, ale také světlé pro maximální světlost interiéru. Práce se světlem je skvěle vidět i na použití luxfer nad horními skříňkami kuchyňské linky a také na stěně mezi předsíní a koupelnou. Přirozené světlo tak proudí do všech místností a přes den není třeba nikde svítit.

Bílá barva na stěnách a dveřích je doplněna šedou dlažbou v předsíni a béžovým čalouněním. Barevný akcent v podobě smaragdově zelené je zopakován v koupelně, kuchyni i na čalounění křesel.

Finanční náročnost projektu

Důraz byl samozřejmě kladen také na cenu, rozpočet nebyl neomezený. Bukové parkety byly renovovány a v kuchyni doplněny podobnými, okna jsou světlá, smrková a březová překližka se k ostatnímu světlému dřevu skvěle hodí.

Největším nadstandardem jsou velké posuvné dveře, které tvoří hlavní prvek interiéru. Do kuchyňského prostoru bylo vybráno minimalistické řešení z Ikey a na míru ho doplnily pouze horní skříňky. Cena kompletní rekonstrukce se v současné době může podle zvolených materiálů pohybovat cca mezi půl milionem až milionem korun. Popisovaná rekonstrukce s vyobrazenými materiály stále přibližně 750 tisíc korun.

Ateliér Archworks založil v roce 2023 autorizovaný architekt Jiří Rákosník jako platformu pro tvoření kvalitní a uživatelsky přívětivé architektury. „Klíčovou roli v mém navrhování hrají také konzultace s mou ženou Terezou, se kterou jsme se poznali na Fakultě architektury a od té doby se vzájemně doplňujeme. Zakládáme si na důsledné komunikaci s klienty a empatii, která vždy vede k nejlepším výsledkům. Nebojíme se diskuze a jsme otevření společnému hledání ideálního řešení,“ říká architekt.

Zdroj: Dům&Zahrada, Archworks

Související články