Podle statistik se velké množství dětských úrazů, které vyžadují lékařské ošetření, stává právě doma. Mnohdy stačí chvilka nepozornosti a dítě na cestě za poznáním zastaví nehoda. Povinností a nejvyšším zájmem rodičů je všechny možné příčiny úrazů zcela eliminovat. Jak na to?

Podívejte se na padesátku inspirativních dětských pokojů:

Zdroj: Youtube

Dítě není dospělý

Domov se považuje za bezpečné místo, přesto to nemusí platit pro nejmenší obyvatele. Jak dítě roste, mění se i parametry bezpečnosti a je nutné si znovu pokládat stejné otázky. Opravdu z té postýlky ještě neumí samo vylézt? Určitě ho nezajímají elektrické zásuvky? A bude to tak i za měsíc?

Malý človíček chce důkladně prozkoumat celý svět, ale nemá zkušenosti. K bezpečí nepřispívá ani to, že jeho tělíčko není stejně odolné jako tělo dospělého. Pokožka je mnohem tenčí a podstatně hůř se vyrovnává s horkým povrchem nebo vroucí tekutinou. Bude-li dítě padat, pravděpodobně dopadne na hlavičku, protože ji má k poměru těla daleko větší, a tudíž těžiště funguje jinak než u dospělého. Kosti malých dětí jsou z velké části chrupavkami umožňujícími růst a neodolávají nárazu jako dorostlé kosti. Metabolismus malého člověka se nedokáže vyrovnat s chemickými látkami ani v množství, které by dospělému vůbec neublížilo.

Důležité bariéry

Různé druhy bariér dopřejí dítěti dostatečnou svobodu a komfort a přitom výrazně omezí možnost úrazu. Rodiče pečlivě vybírají nábytek do dětského pokoje a kontrolují, zda je vyroben ze zdravotně nezávadných materiálů a design odpovídá nejpřísnějším směrnicím. Podobně detailně by měli projít celý byt a zaměřit se na riziková místa. Těmi jsou samozřejmě schody a nezabezpečené dveře z bytu na veřejnou chodbu či z domu do zahrady, obzvlášť pokud je tam bazén. Problémy mohou přirozeně nastat i v kuchyni a koupelně a bez určité ochrany se neobejde ani ložnice a obývací pokoj.

Klouzání jen na skluzavce

Uklouznutí na mokré podlaze nebo kvůli neukotvenému koberečku může vyžadovat lékařský zásah. Pokud jsou v bytě kusové koberce, je potřeba k nim pořídit protiskluzovou podložku. Hodí se i podložky do vany, sprchového koutu nebo na podlahu koupelny. Namydlené nožičky kloužou obzvlášť, zatímco keramická dlažba a vlastně veškeré zařízení koupelny mají tvrdý povrch.

Rizikový průzkum

Obrovským rizikem jsou v domácnosti elektrické přístroje a elektřina obecně. Malinké děti vše okusují, v pozdějším věku pak zkoumají každou skulinu a elektrické zásuvky jsou pro mnohé lákadlem. Zajistit zdířku zásuvky tzv. clonkou nevyžaduje mnoho námahy, někteří výrobci ji nabízejí jako součást zásuvky ve stejném designu.

Dalším cílem zvědavosti bývá nábytek. Jakmile dítě zjistí, že dokáže otevřít dvířka nebo zásuvky, je dobré opatřit je pojistkami proti otevření. Kdo se rozhodne, že dítěti poskytne badatelský prostor, měl by zabezpečit dvířka a zásuvky tlumiči proti zabouchnutí - přivření prstíků nebo drobných ruček. Zmiňovat, že nebezpečné předměty, léky a chemikálie musí být umístěny mimo dosah dítěte, je snad zbytečné.

Vaření bez nehod

Aby probíhala příprava jídla v klidu, hodí se koupit ke sporáku zábranu, která zajistí, že dítě nedosáhne na horkou plotýnku ani na sebe nestrhne hrnec s horkou tekutinou. Skvělou volbou je sporák s pojistkou, díky níž ho dítě samo nezapne. Stejnou ochranu by měla mít trouba. Dvířka lze zabezpečit pojistkou nebo se dá pořídit trouba se sklem, které zůstane vlažné i při pečení. Naštěstí si to výrobci uvědomují a kuchyňské spotřebiče potřebné vybavení často mají.

Zaoblení rohů

Děti chtějí být v pohybu a v zápalu hry nedávají dostatečný pozor, kudy se pohybují a jaké mohou mít na cestě překážky. Chrániče rohů nejsou dokonalým doplňkem nábytku, ale instalují se dočasně a často díky nim lze předejít nepříjemnému úrazu. Co ještě pomůže? Když je batole ještě málo stabilní, ale už chodí, posuňte nábytek tak, aby dítěti nebránil v pohybu. Vyšší nábytek by se měl pevně ukotvit ke zdi.

Nahoru a dolů

Schody děti lákají a je žádoucí, aby si na nich pod dohledem dospělého vyzkoušely svoji šikovnost. Samy ale na schody nepatří. Na oba konce schodiště proto patří překážka. Na trhu se nabízejí zábrany, které se hodí do každého prostoru a jejich montáž nevyžaduje náročnou přípravu. Nakonec podobná věc přijde vhod i pro únikové cesty dítěte kamkoli mimo rodičovský dozor.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada č. 4/2023.