Původně třípokojový byt proměnili architekt Ondřej Janků s partnerkou, výtvarnicí Lenkou Kuchárekovou, na dvoupokojový, což jim v době rekonstrukce vyhovovalo, byli dva. Byt je však řešený tak, že není problém do něj vklínit třeba dětský pokoj. A stále zůstane zachovaný luxus volného prostoru. Projekt také přihlásili do soutěže Interiér roku, kategorie Nízkonákladové bydlení.

Zdroj: VLM

Otevřený prostor

Byt má užitnou plochu bez balkonu 56,7 m2 a disponuje třemi okny. Netradiční je už samotný vstup provázaný s kuchyňskou linkou. Toto řešení byt nabízel i před rekonstrukcí, ale architekt pojem „otevřený prostor“ značně vylepšil. Zrušil příčku mezi vstupní částí a obývákem s jídelnou, který vznikl spojením dvou pokojů a původní koupelny.

Světelné podmínky mění i luxferová stěna mezi novou ložnicí s oknem a navazující koupelnou bez přirozeného osvětlení. Pocit vzdušnosti a světla dále umocňuje přístup investorů k nábytku v duchu „méně je více“. Hodně pomáhá i světlá výška kolem 3 metrů.

Pod povrchem

„U každé rekonstrukce hledám, co je hodnotné a vhodné zachovat a na čem se dá stavět. Genia loci, motiv, téma či stavební prvky. Do toho pak vkládám novou současnou vrstvu, která je jasně viditelná, ale historické prvky interiéru nepřepisuje, spíše na ně navazuje a rozvíjí je,“ říká Ondřej Janků.

Co to znamená prakticky? V bytě se například použily staré kazetové dřevěné dveře i s rámem zasazené do luxferové stěny. Investoři je sehnali téměř na druhém konci republiky z jedné bouračky. Dubové parkety jsou pro interiéry z doby 1. republiky typické, byť v tomto případě jde o novou podlahovou krytinu. Tip pro všímavé – odraz parket lze tušit v unikátní duhové plechové skříni.

Netradiční je i skrytí odpadního a vodovodního potrubí, které zůstalo po rekonstrukci v rohu hlavní obytné části. Jak říká Ondřej Janků, mohli ho nechat zazdít do zvukově izolační šachty. Ale proč, když textilní „objetí“ zvané turnýra, které navrhla Lenka Kucháreková, barevně splývá se stěnami, nezabírá centimetry a zvuk vody nikoho neruší.

Duhová skrýš

Místo samostatné šatny, na niž nezbylo místo, návštěvníky překvapí monumentální duhová skříň v obýváku. Kus nábytku z plechových dílců byl poměrně drahým experimentem, u kterého si Ondřej s Lenkou nebyli jisti výsledkem. Ale dopadl nad očekávání.

A přestože se architekt brání označení „umělecké dílo“, duhový dekor vzniklý galvanickým pokovováním tak skutečně působí. Šatní skříň se napevno přišroubovala k parketové podlaze (nemá vlastní dno), a kdyby na to přišlo, člověk se v ní může schovat; disponuje hloubkou přesahující 1 metr.

Další atypicky umístěné úložné prostory lze objevit v horních dílech vysokých kuchyňských skříněk, v nově vzniklé chodbičce u ložnice (bílá skříň se tváří jako příčka koupelny), ale třeba i na toaletě. Materiály jsou různé, třeba skříňka na WC je zhotovená z recyklovaných nápojových kartonů PackWall.

Odkud přišla světla

Neméně zajímavé jsou příběhy osvětlení. Například betonové svítidlo nad kuchyňským ostrůvkem je výsledkem autorské tvorby. Ondřej s Lenkou ho vymysleli a také odlili na míru kuchyni. Nad jídelním stolem zase zaujme polohovatelné světlo ze Španělska.

„Jde o karbonovou konstrukci na principu rybářského prutu. Za zmínku stojí i trojice oranžovo-červených stropních svítidel v kuchyni od designéra Vernera Pantona. Někdo je chtěl vyhodit do popelnice, tak jsme si je vzali a zrenovovali,“ vysvětluje architekt. Fakt, že se hodila zrovna do tohoto bytu, je prý šťastná náhoda.

Soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut bytového designu, každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Vítězové devátého ročníku soutěže byli vyhlášeni na mezinárodním kongresu o bydlení Living forum, který proběhl 14. května 2024 v pražském DOXu. Více se dozvíte na www.interierroku.cz. Časopis a webové stránky DŮM&ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada č. 4/2024.
Zdroj: Dům&Zahrada

Související články