Malování keramických dlaždic je rychlý a efektivní způsob, jak dodat vaší kuchyni nový vzhled. Díky malbě se vyhnete zdlouhavé, pracné a finančně náročné výměně obkladu. A nemusíte se bát, že je to jen krátkodobé řešení. Malované dlaždice jsou totiž odolné proti poškození, oděru nebo čisticím prostředkům.

Jaká barva je na dlaždice nejvhodnější

Při výběru vhodné barvy na dlaždice se řiďte jednoduchým pravidlem. Volte vždy výrobky vhodné pro keramické podklady, jako je keramická dlažba, gres, terakota, slínek, mozaiky atd. Většina barev jsou dvousložkové produkty, které je třeba těsně před malováním dobře promíchat. Nejoblíbenějšími barvami jsou renovační barvy V33, které jsou vhodné na různé typy podkladů.

Nejdůležitější parametry, kterým byste měli věnovat pozornost, jsou vysoká přilnavost, voděodolnost, omyvatelnost, trvanlivost, odolnost vůči skvrnám a vysoká krycí schopnost. Sáhnout můžete také po matné, saténové nebo lesklé barvě. Matný vzhled vypadá velmi elegantně a umožňuje jemné zobrazení prostorového vzoru dlaždic. Lesk má velký vliv na vzhled místnosti, vizuálně ji totiž zvětšuje a zesvětluje.

Jak natřít dlaždice

Úspěšná renovace vyžaduje správnou přípravu podkladu. Než se pustíte do přípravy obkladů, vyndejte z kuchyně veškerý nábytek, doplňky a dekorace. Následně velmi důkladně odstraňte z kuchyňských obkladů veškerou mastnotu a umyjte je jarovou vodou.

Dalším krokem jsou opravné práce. Dejte si pozor na případné škrábance, praskliny a mezery. Naplňte je speciálním voděodolným keramickým tmelem pro opravy dlaždic. Tento jednoduchý postup vám poskytne lepší estetický efekt. Nezapomeňte také opravit poškozené spáry.

Na celý povrch dlaždic pak naneste základní nátěr, který zvýší přilnavost barvy. Poté, co je základní nátěr nanesen a vysušen, je na řadě malba. Dlaždice natírejte pěnovým válečkem a na spáry použijte malý štětec. Začněte malováním spár a spojení. Nejlepším způsobem je nanášet barvu postupně - nejprve na spáry na dané části stěny a poté na dlaždice.

15-30 minut po dokončení malování odstraňte malířské pásky, pokud jste je použili. Pokud je zapomenete a uděláte to později, smalt na pásce zaschne a při odstraňování pásky poškodí nový nátěr.

Zdroj: ireceptar.cz, baumax.cz