Při koupi linolea (ale i jiných typů podlah) se zajímejte o takzvanou protiskluznost. Ta se označuje v popiskách písmenem R s přidanou číslicí. Čím vyšší číslice, tím lepší. Co je nad R10 je protiskluzné, co je pod tuto hodnotu, klouže.

Jenže co dělat, pokud už doma linoleum máte a klouže? Zklameme vás, dopředu s klouzáním neuděláte nic. Linoleum jako takové totiž klouzat prostě nemá. Pokud ale přece jenom klouže, je pravděpodobně špatně udržované.

Vyčistěte linoleum octem

Na linoleu se dobře drží mastnoty. Máte-li ho třeba v kuchyni, je mastnotami od vaření ohroženo ještě více. Pokud chcete předejít pádu, doporučujeme smíchat bílý ocet v horké vodě. Ocet má protiskluzové vlastnosti a zbaví linoleum nečistot.

Nechte linoleum vyschnout

Čištění neuspěchejte. Otevřete okna a dejte linu dostatek času. Jeho schnutí trvá přibližně hodinu.

Nebojte se použít specializované přípravky

Jakýkoli protiskluzový produkt umocní efekt. Najdete je v obchodech pro kutily. Většinou se prodávají ve formě spreje nebo nátěru, jsou to totiž laky. Vyhněte se takovým produktům, které obsahují kyselinu fluorovodíkovou, ta by vaše linoleum mohla nezvratně poničit.

Účinným vojákem proti klouzání je i koberec

Pokud nedbáte na to, aby vaše krásné lino bylo všude vidět, zvažte i koberec. Ten vyřeší problémy s klouzáním jednou provždy.

Věděli jste, že lino se vyrábí v mnoha barvách a padne tak do každého interiéru?