Většina lidí si jídelní židle vybírá podle vzhledu. Chceme, aby ladily k nábytku ve zbytku interiéru. Vzhled však není to jediné, na co bychom se měli zaměřovat. Jednotlivé modely se liší výškou, hloubkou sezení, šířkou sedáku, šířkou opěradla, výškou bederní opěrky, ale také sklonem sedáku.

Co musíte při výběru jídelní židle zvážit?

Podívejte se na video, jak vybrat jídelní stůl:

Zdroj: Youtube

Výška, šířka a hloubka sedací plochy

Měla by být o něco menší než délka nohy po koleno. Podle normy je ideální výška sedáku od podlahy 420 až 480 mm. Aby vám židle poskytla dostatečnou oporu, mělo by být sedadlo dostatečně široké. Tvar nemusí být rovný, klidně může být lehce zaoblený. O pohodlném sezení rozhoduje hlavně hloubka sedáku. Mužům se doporučuje 400 až 490 mm, ženám o něco méně.

Výška opěradla

Ke krátkodobému sezení (kam sezení u jídelního stolu patří) se doporučuje opěradlo o výšce 280 až 330 mm, pro dlouhodobé sezení je to však 420 až 450 mm. Opěradlo podpírá vaši páteř a zmírňuje napětí a tlak, který je na ni vyvíjen.

A co barové židle?

Židle v jídelně mohou být také ve formě barových židlí. Jejich výška se řídí výškou barového pultu. Většinou se prodávají židle s výškou 650 a 750 mm. Sedátko barové židle by mělo být alespoň o 200 mm nižší než deska barového pultu.

Tvar jídelní židle

Tvar jídelní židle by se měl řídit charakterem místnosti, ale i velikostí prostoru. Větší jídelnu vám mohou zdobit mohutné židle s vysokým opěradlem, ale i s područkami. Pokud máte méně místa, jsou vhodnější minimalističtější kousky.

Nezapomínejte: Aby se vám sedělo pohodlně, vzdálenost mezi židlí a zdí by měla být minimálně 1 metr, aby se vám dobře vstávalo od stolu.

Jaký materiál zvolit?

Jídelní židle se nejčastěji tvoří ze dřeva. Podle zpracování je židle masivní, ohýbaná nebo lamelová. Konkurencí jsou židle s kovovou konstrukcí a židle z plastu (polymerů).

O vašem komfortu rozhoduje také čalounění. Na čalouněné židli se vám bude sedět pohodlně delší dobu. Potahové materiály na židlích mají úpravu proti oděru, tekutinám, zátěži i skvrnám, proto nemusíte mít strach z jejich čištění.

Zdroj: livingspaces.com, thespruce.com