Ledničková pravidla jsou jednoduchá, přesto je často opomíjíme, a pak se divíme, jak rychle mizí peníze z našeho účtu. Prodloužit čerstvost potravin a snížit výdaje za elektřinu můžete opravdu snadno. Sami nebo i s pomocí moderních technologií.

O LEDNICI trochu jinak. Léto přeje dovoleným a výletům, tady už jste byli?

Zdroj: Youtube

Má se lednice před dovolenou vypnout?

Záleží, jak dlouho budete pryč. „Úplné vypnutí lednice a mrazáku se vám vyplatí až v případě, že vyrazíte na dovolenou delší než měsíc. Pokud se chystáte na klasickou turnusovou dovolenou na 10 až 14 dnů, je možné využít funkci Holiday. Ta vypne chladicí část a mrazničku nechá zapnutou na základní eco režim,” uvádí Jan Krejčíř ze společnosti Beko.

Dodržujte pořádek v lednici

Každé zbytečné a dlouhodobé otevírání lednice do ní přivádí teplý vzduch z okolí, při opětovném vyrovnání teplot lednice spotřebuje více elektřiny. Proto se vyplatí potraviny ukládat na stejná místa, abyste je dlouho nehledali.

Což je doména hlavně mužů. Všechny to známe: muž otevře lednici a dlouho zkoumá, co by si dal. Jako kdyby nevěděl, že dovnitř pouští teplo a mění ideální teplotu v lednici s mrazákem ze 4 °C na hodnoty, které zvyšují účty za elektřinu a škodí potravinám.

Vychytávka: Chladničky s technologií AdapTech si zapamatují, kdy nejčastěji otevíráte dveře. A pak samy sníží teplotu o 1 až 2 °C a potraviny ušetří teplotních šoků.

Co je horší - plná, nebo prázdná lednička?

Lednici je nejefektivnější zaplňovat asi ze 70 procent. Přeplněná vadí, vzduch mezi potravinami neproudí správně, rovnoměrné chlazení není zaručené. Prázdná lednička chladí zbytečně.

Vychytávka: Když do lednice ukládáte větší nákup, pomůže funkce vyrovnávající výkyvy teplot mezi prostředím v lednici a teplotou potravin z obchodu. Chytrá funkce se dá aktivovat dopředu, než s nákupem přijdete domů.

Co dát v lednici nahoru, co dolů

Zejména ve starších chladničkách není všude stejná teplota. Nejtepleji je ve dvířkách, pak v horních policích. Proto nahoru patří uvařená jídla určená k rychlé konzumaci (do lednice je uložte, až budou mít pokojovou teplotu) a mléčné produkty. Naopak na dolní polici ukládejte maso, drůbež, ryby. A pro zeleninu a ovoce jsou speciální zásuvky.

Vychytávka: V chladničce s funkcí DynaCool je v celém prostoru stejná teplota, pak je jedno, co kam uložíte. Ale muže o tom informujte raději předem.

Pozor na 15 a 15 %

Bez ohledu na technologickou vybavenost ledničky platí - chlaďte jen to, co opravdu potřebujete. V průměru asi 15 procent obsahu lednice zabírají potraviny, které v ní vůbec nemají být jako například brambory, rajčata, okurky, banány, citrusové plody, pečivo a chleba... A dalších 15 procent zase ty, které už jsou na "odchodu" (staré, prošlé, s plísní...).

Vychytávka: Vakuování potravin prodlužuje jejich životnost, šetří místo a brání šíření pachů v lednici.

Jak prodloužit čerstvost

Moderní ledničky mají zásuvky s regulací vlhkosti (například VitaFresh), které prodlužují čerstvost ovoce a zeleniny. A technologie HarvestFresh dokonce střídá barvy světla – modrou, zelenou a červenou, které imitují sluneční svit během dne, což opět prodlužuje čerstvost.

Hodí se i zásuvka s teplotou blízkou 0 °C určená na čerstvé maso a ryby. Ale najdete i ledničky, které mají 2 v 1 neboli zásuvky s regulovatelnou teplotou. Jednou je využijete na zeleninu a ovoce, podruhé třeba na čerstvé maso na grilování.

Vychytávka: Pro pečlivky je určená chladnička s funkcí "vím, jak dlouho vydržím". Na displeji na dvířkách naťukáte, co jste do ledničky vložili a datum spotřeby. A když se bude doba expirace blížit, chladnička vám dá vědět. Sama. Šikula jedna.

Související články